Ana SayfaDünyaİzlanda’da ‘cinsel istismarın üzerinin örtülmesi’ iddiası iktidardaki koalisyonu böldü

İzlanda’da ‘cinsel istismarın üzerinin örtülmesi’ iddiası iktidardaki koalisyonu böldü

HABER MERKEZİ – İzlanda Başbakanı Bjarni Benediktsson’un babasının da dahil olduğu birkaç kişinin ‘cinsel istismarın üstünü örtmek’ ile suçlanmasının akabinde iktidardaki üç partilik koalisyondan biri olan Parlak Gelecek ‘hükümetten çekildiğini’ duyurdu. Dokuz ay önce göreve gelen hükümet düşerse ülkede bir yıl içerisindeki ikinci erken seçim olabilir.

İzlanda’da Bjarni Benediktsson başkanlığında dokuz ay önce iktidara gelen üç partilik koalisyonun katılımcılarından olan Parlak Gelecek Partisi, ‘hükümet ile yaptıkları işbirliğine son verdiklerini’ duyurdu.

Çekilme, Başbakan Bjarni Benediktsson’un babası Benedikt Sveinsson’un, oğlunun başkanı olduğu Bağımsızlık Partisi adına yazdığı bir mektup ile ‘bir arkadaşının çocuk istismarı adli kaydını sildirmeye çalıştığı’ iddialarının üzerine geldi.

İzlanda’da çok eleştirilen yasal düzenleme ile ‘cezalarını çeken’ bazı kişilerin hükümlerinin silinmesine izin veriliyor.

Bir yıl içinde ikinci erken seçim gerçekleşebilir

Mektupta, ‘Hjalti Sigurjón Hauksson isimli saldırganın 2004’te üvey kız çocuğuna beş yaşından başlayarak 12 sene boyunca sistematik cinsel istismarda bulunduğu için yattığı beş senelik hapisin adli sicil kaydından silinmesi’ istedi.

Ayrıca hükümet, geçtiğimiz hafta meclis komisyonu kanıtlayana dek mektup ile ilgili iddiaları kabul etmedi.

Guardian’ın haberine göre koalisyonun üçüncü partisi Reform Partisi ise “Duruma bakılırsa acilen yeni bir seçim çağrısında bulunmak gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Dokuz ay önce göreve gelen hükümet düşerse ülkede bir yıl içerisindeki ikinci erken seçim olabilir.

Eğer başka bir parti Parlak Gelecek’in yerine geçip hükümeti desteklerse erken seçim olmayabilir, aynı zamanda İzlanda Başkanı başka bir partiye yeni bir koalisyon oluşturması emri de verebilir.


Karınca Dış Haberler