Ana SayfaDünyaKarayipler’de Irma’nın ardından Maria Kasırgası bekleniyor

Karayipler’de Irma’nın ardından Maria Kasırgası bekleniyor

HABER MERKEZİ – ABD’nin Florida eyaleti ve Karayip Adaları’na ulaşan Irma Kasırgası’nın ardından Atlantik Okyanusu’nda bu sefer yeni bir tropikal fırtına güçlenerek ilerlediği bildirildi. Maria adı verilen tropikal fırtınanın, şiddetli bir kasırgaya dönüşerek Karayipler’e doğru ilerliyor.

Binlerce insanın tahliye edildiği, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Britanya gibi ülkelere bağlı adalarda ülke yönetimlerin kasırga öncesi ve sonrası insani yardımlar konusunda eleştiriler aldığı ve çoğu Karayipler’de yer alan adalarda olmak üzere 84 kişinin hayatını kaybettiği Irma Kasırgası’nın ardından, bu sefer de Maria tropikal fırtınasının güçlenerek Karayipler’e doğru ilerlediği bildirildi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Atlantik Okyanusu’nun batısında hafta sonu oluşan ve Maria adı verilen tropikal fırtınanın şiddetli bir kasırgaya dönüşerek Karayipler’de yer alan adalara doğru ilerlediği belirtildi.

DW Türkçe‘de yer alan habere göre açıklamada, Maria’nın pazar gecesi Barbados’un 225 kilometre kuzeybatısında saatte 225 kilometre hıza ulaştığı da ifade edildi.

Maria için Karayipler’de yer alan Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis ve Montserrat’ta kasırga uyarısı yapıldı.

Meteoroloji: Irma’ya benziyor

Yetikiler, Maria’nın şu ana kadarki seyrinin iki hafta önce görülen Irma Kasırgası’na benzediğini belirtti.

Maria’nın en şiddetli kasırga kategorisi olan 5’inci seviyeye doğru ilerlediği, muhtemelen 3’üncü seviye ile hafta ortasında Porto Riko’ya ulaşacağı ifade edildi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, Maria’nın yıkıcı dalgaları da beraberinde getirebileceğini belirtti ve hayati tehlikenin olduğunu vurguladı.

Kasırga Merkezi, Atlantik Okyanusu’nda Maria’nın yanı sıra oluşan diğer iki tropikal fırtına Jose ve Lee’nin etkisinin Maria kadar olmayacağını belirtirken, Jose’nin karaya ulaşmayacağı ancak ABD’nin doğu sahillerini etkisi altına alarak şiddetli yağış ve tehlikeli dalgalara sebebiyet verebileceği uyarısında bulundu.

Beşinci kategori kasırgalar evleri, ağaçları yıkıyor, araçları sürüklüyor

Hızı saatte 252 kilometreyi bulup bunu daha da aşan beşinci kategori kasırga oldukça yüksek boyutlarda hasara neden oluyor.

Önüne kattığı her şeyi darmadağın eden kasırga evleri, ağaçları yıkıyor, araçları sürüklüyor.

Kasırganın vurduğu yerler aylarca yaşanamaz hale geliyor. Devrilen ağaçlar ve elektrik direkleri nedeniyle kara yollarında büyük oranda ve aylarca sürebilecek ulaşım sıkıntısı yaşanıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
BİR ETKİNLİK | Kadınlar, masallardaki toplumsal cinsiyet rollerini irdeleyecek
Sonraki Haber
Danimarka Kadın Futbol Takımı'nın 'eşitlik' grevine erkeklerden destek: 'Bizim ücretimizden alın onlara verin'