Ana SayfaKültür-SanatKHK ile ihraç edilen kadınların hikayesi belgesele konu oldu: ‘Hakikatin Gücü’

KHK ile ihraç edilen kadınların hikayesi belgesele konu oldu: ‘Hakikatin Gücü’

HABER MERKEZİ – KHK’lerle işlerinden ihraç edilen büro, sağlık emekçisi ve ağırlıkta kadın eğitimcileri anlatan belgesel film ‘Hakikatin Gücü’nün galası 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde İstanbul’da yapılacak. Belgesel, eğitimci kadınların mesleklerini edinene kadar çektikleri zorlukları ve ihraç edildikten sonra yaşadıklarını anlatıyor.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işlerinden ihraç edilen  büro, sağlık emekçisi kadınlar ile ağırlıkta kadın eğitimcileri anlatan ‘Hakikatin Gücü’ belgeselinin galası, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde yapılacak.

Kadın eğitimcilerin mesleklerini edinene kadar çektikleri zorlukları ve ihraç edildikten sonra yaşadıklarını anlatıyor.

Belgeselin galası İstanbul Şişli Kent Kültür Merkezi’nde akşam saat 19.00’da yapılacak.

KESK’e bağlı Haber Sen Kadın Sekreteri Deniz Çankaya Salmanlı’nın yönetmenliğini üstlendiği belgesel aynı zamanda kolektif bir çalışmanın ürünü.

‘KHK ile ihraç edilen insanlar rakamdan ibaret değil’

KHK ile ihraç edilen insanların sadece rakamdan ibaret olmadığını vurgulayan Çankaya Salmanlı şöyle konuştu:

Biz KESK Haber-Sen ve KESK İstanbul Kadın Meclisi olarak bu belgeseli hazırladık. Belgeselimizde, KHK ile mesleklerinden ihraç edilen ve bunu İstanbul kent meydanlarında oturma eylemleriyle duyuran KESK’li kadınlar var. Bu meydanlarda halka anlattıklarını, kameralar önünde de anlattılar. Tarihe bu dönemi not düştüler.

‘Kadın olmak zor, KHK’li kadın olmak çok daha zor’

Kadınların yaşamının zaten zor olduğunu KHK’ler bunun daha da zorlaştığını kaydeden Çankaya Salmanlı şunları dile getirdi:

Kimi ailesinin yanına taşınmak zorunda kaldı, evli ve çocuklular toplumsal cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle ev içine hapsoldu. Yıllarca kendi ayakları üzerinde duran fakat şimdi bir odası bile olmayan kadınlar var. Son yıllarda çıkan, çıkarılmaya çalışan yasalar; kadını eve, analık rolüne hapsetmeye çalışmakta, iş yaşamında ise esnek, güvencesiz, düşük ücretlere mahkum etmeye çalışmakta. Belgeselden vermek istediğimiz ‘Kadın olmak zor, KHK’li kadın olmak çok daha zor’ mesajı.

Previous post
'Arkeologların uyarılarına rağmen' çevreyolu Gürcütepe Höyükleri'nin üzerinden geçirildi
Next post
Referandumu kutlayıp, tatbikatı protesto etmişlerdi: İran’da Kürtlere gözaltı operasyonu