Ana SayfaDünyaKomünler seçildi, ‘Demokratik Suriye Anayasası’ hazırlanıyor

Komünler seçildi, ‘Demokratik Suriye Anayasası’ hazırlanıyor

HABER MERKEZİ – Seçim sürecinin devam ettiği Kuzey Suriye’de, Demokratik Suriye Anayasası’nı hazırlama çalışmalarının da hızlandırıldığı açıklandı.

Üç aşamalı seçim takvimi kapsamında ilkin 22 Eylül’de komün eşbaşkanlarını seçen Kuzey Suriye, şimdi de seçimin ikinci ve üçüncü aşamasına hazırlanıyor.

Seçimlerin 3 Kasım 2017’de yapılacak ikinci aşamasında ilçe, şehir ve kanton meclisleri odakta olacak. Seçim süreci 19 Ocak 2018’deki Kuzey Suriye Halk Kongresi ve Bölge Meclisleri’nin seçimleriyle sonuçlanacak.

İlham Ahmed

Seçimin ilk evresi olan ‘komün eşbaşkanları’ seçimini değerlendiren Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı İlham Ahmed, Suriye’de derin bir kaosun olduğunu; silahlı, diplomatik ve siyasi alanlarda savaşan güçlerin hiçbirinin krizi çözmeye yönelik bir projesinin olmadığını söylüyor ve ekliyor: “Rejimin kendisinin de bir çözüm projesi yok, seçim halklara doğru yolu gösterdi.”

Ahmed, yüzde 70’in üzerinde katılımın olduğu komün seçimlerinin ‘uygulamaya çalıştıkları sistemin onaylanması anlamına geldiğini’ belirtiyor.

Demokratik Suriye Meclisi Eşbaşkanı, Kürtler dışındaki diğer halkların da seçimlere ilgi gösterdiğine dikkat çekerek, “Bu, 7 yıllık eşit ve ortak yaşamdaki ısrarımızın ve bunu doğru temele oturtmamızın ürünü. Halklar, kardeşçe kendi belirleyecekleri yönetimle yaşamaya devam edeceklerini duyurdu” diyor.

Demokratik Suriye Anayasası

Bunu tüm Suriye’ye yaymak için çabalayacaklarını vurgulayan Ahmed, seçimden önce çalışmaya başladıkları Demokratik Suriye Anayasası’nı hazırlamak için de çalışmalarını hızlandırdıklarını söylüyor:

Halklar sandık başına giderek projeyi onayladı. Seçimden önce başlattığımız Demokratik Suriye Anayasası’nı hazırlama çalışmalarını, seçimlere ilgiden aldığımız güçle daha da hızlandıracağız.