Ana SayfaGüncelMahkemeden rektörlük kararına iptal: ‘Trans mezunun kimliğini yeniden düzenleyin’

Mahkemeden rektörlük kararına iptal: ‘Trans mezunun kimliğini yeniden düzenleyin’

HABER MERKEZİ – Üniversiteden mezun olduktan sonra cinsiyet geçiş sürecini tamamlayan ve diplomasının da bu doğrultuda değiştirilmesini isteyen trans erkek T., üniversiteden ret cevabı almasının ardından mahkemeye başvurdu. Aksaray İdare Mahkemesi rektörlüğün kararını iptal ederek ‘kişinin diplomasının yeni kimlik belgelerine göre düzenlenmesi istemi hukuka uygundur’ hükmü verdi.

Üniversiteden mezun olduktan sonra cinsiyet geçiş sürecini tamamlayan trans erkek T., diplomasının yeni kimlik bilgelerine göre düzenlenmesi için üniversiteye başvurdu.

Talebin üniversite rektörlüğü tarafından reddedilmesi üzerine T., Türkiye’nin ilk trans derneği olan Pembe Hayat ile birlikte rektörlüğün kararını Aksaray İdare Mahkemesi’ne taşıdı.

“Hukuka uygun bir talep”

Kaos GL’nin haberine göre Aksaray İdare Mahkemesi rektörlüğün ret kararını iptal ederek, “diplomanın yeni kimlik bilgilerine göre yeniden düzenlenmesinin hukuki bir talep olduğuna” hükmetti.

Kararda rektörlüğün diplomayı yeni bilgilere göre düzenlememesi durumunda kişinin büyük sorunlar yaşayabileceğine de dikkat çekildi.

Ne olmuştu?

Pembe Hayat Derneği daha önce de cinsiyet geçiş sürecinin ardından yeni cinsiyetlerine ve kimliklerine kavuşan transların diplomalarının yeniden düzenlenmesi için hukuki başvuruda bulunmuştu.

Dernek, Mayıs ayında, trans kadın Ece’nin diplomasını yeniden düzenlemeyi reddeden Marmara Üniversitesi’ne hukuki süreç başlatmıştı.

Ece’nin hukuki sürecine yönelik Pembe Hayat Derneği, #BizeBirYasaLazım hastagiyle sürdürdüğü kampanyaya destek için bir video da hazırladı.

Kampanyanın videosuna buradan ulaşabilirsiniz.

Previous post
Türkiye KDP'sinin Sözcüsü: KDP’liler AKP içinde örgütlendi, böyle giderse koparlar
Next post
BM'ye göre 'sistematik şiddet': Bangladeş’e geçen Arakanlı sayısı yarım milyonu geçti