Ana SayfaDünyaMerkel ve Schulz’dan Türkiye’deki gözaltılara tepki

Merkel ve Schulz’dan Türkiye’deki gözaltılara tepki

HABER MERKEZİ – Almanya’dan iki Alman vatandaşının daha Türkiye’de gözaltına alınmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Berlin’in Türkiye politikalarını daha da sertleştirebileceğinin sinyallerini verirken, başbakan adayı Martin Schulz ise yakında Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulama noktasına erişileceğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de 31 Ağustos’ta iki vatandaşlarının daha gözaltına alındığını açıklamıştı.

Gözaltılara Almanya’daki siyasetçilerden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Nürnberg’de partisinin düzenlediği bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Almanya hükümetinin Türkiye politikasında yeni rota değişikliğine gittiğini hatırlattı.

Merkel, “Ancak bugün ortaya çıkan durumun ardından belki de bu politikayı yeniden gözden geçirmemiz gerekli” diye konuştu.

Alman vatandaşlarının Türkiye’de gözaltına alınmasına ilişkin “Bu tür gözaltıların çoğu, tamamen bir dayanaktan yoksun” diye konuşan Merkel, “O nedenle burada kararlı bir tepki vermeliyiz“ ifadesini kullandı.

Ayrıca Almanya Başbakanı, “Bu koşullar altında Türkiye ile Gümrük Birliği’nin genişletilmesi benim için söz konusu olamaz” diye konuştu.

Schulz’dan yaptırım talebi

İki Alman vatandaşının daha gözaltına alınması ile ilgili Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz’dan da tepki geldi.

Schulz, Berlin’de yaptığı açıklamada, yakında Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulama noktasına erişileceğini belirterek, “Bunun birkaç hafta veya ay değil, önümüzdeki günlerde Alman hükümeti tarafından gözden geçirilmesi gerektiğini” söyledi.

Son gözaltıların Türkiye ile Almanya ilişkilerini daha da kötüleştireceğini belirten Schulz, “Bunun siyasi nedenlere dayanma ihmali yüksek görünüyor” diye konuştu.

Schulz Türkiye’nin “keyfi uygulamalarının ortaya çıkması halinde vatandaşlarımızı korumak için harekete geçmek gerekiyor” diye konuştu. Schulz bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri ve Gümrük Birliği’nin genişletilmesi konularının ele alınması gerektiğini savundu ve “Alman vatandaşları Türkiye’te tutuklu bulunduğu sürece ben Gümrük Birliği’nin genişletilmesi taraftarı değilim” dedi.

Schulz ayrıca AB bütçesinden Türkiye’ye ödenmesi planlanan milyar euroluk üyelik yardımlarının dondurulmasının da ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.


Yeşiller Partisi Eş Başkanı Özdemir’den gözaltılara tepki: ‘Erdoğan devlet başkanı değil, aksine bir rehineci’
Bu haber DW Türkçe’den derlenmiştir.