Ana SayfaGüncel‘Mezarlıkta linç girişimi yaşanırken telefonlara cevap vermeyen Ankara Valisi neredeydi?’

‘Mezarlıkta linç girişimi yaşanırken telefonlara cevap vermeyen Ankara Valisi neredeydi?’

HABER MERKEZİ – Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik ırkçı saldırıyı Başbakan Binali Yıldırım’a soran HDP’li Mahmut Toğrul, saldırının yaşandığı gün vekillerin telefonlarını yanıtsız bırakan Ankara Valisi’nin o gün nerede olduğu sorusuna yanıt istedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, partinin tutuklu eş genel başkan yardımcısı ve eski parlamenter Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yönelik saldırıyı Meclis’in gündemine taşıdı, Başbakan Binali Yıldırım’a bazı sorular yöneltti.

Saldırıdan saatler sonra bir açıklama yaparak olayı ‘sataşma’ olarak niteleyen Ankara Valisi’nin tutumuna dikkat çeken Toğrul, saldırının yaşandığı gün valinin neden vekillerin telefonlarını yanıtsız bıraktığı sorusuna yanıt istedi.

“Ankara’da mezarlıkta büyük bir linç girişimi yaşanırken başkent valisi nerededir?” diye soran HDP’li vekil, Başbakan Yıldırım’a, “Saldırı devam ederken vali ile iletişime geçtiniz mi? Valinin ne yapması gerektiğine dair valiye talimat verdiniz mi?” diye sordu.

Mahmut Toğrul’un Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle hazırladığı önergede yanıt istenen sorular şöyle:

  • OHAL’in en sıkı uygulandığı başkentte o kadar insan bir araya nasıl geldi? Onlar bir araya gelip saldırıya yöneldiğinde polis neden pasif davrandı? Aysel Tuğluk’un annesinin vefatından ötürü Ankara’da cenaze işlemlerinin gerçekleşeceği bilgisine rağmen gerekli önlemleri neden alınmadı? Hatun Tuğluk’un cenazesi; kadın, Kürt ve Alevi olduğu için mi insanlık dışı bir saldırıya maruz bırakılmıştır?
  • İktidar da, o saldırganlar gibi bazı kişilerin yas hakkı olduğunu ama bazılarının olmadığını ortaya koyarken, yurttaşların kendisine uymasını istediği için olabilir mi?
  • İçişleri Bakanı Soylu’nun müdahil olduğu doğruysa, yani cenazenin Ankara’da medfun olarak kalması için “çaba sarfetmiş” ise kendisine sormak gerekmez mi: Politik arzularınızdan başka politik arzuları olan herkesi şeytanlaştırırken, hoşlanmadığınız her politik figürü hain, gayrimilli, ilan ederken, kullanılan şiddete hukuk gözetilerek yapılmış her itirazı terörle eşdeğer görürken, sizi ciddiye alan devasa bir nüfus olduğunu hiç düşünmediniz mi?
  • Ankara’da mezarlıkta büyük bir linç girişimi yaşanırken başkent valisi nerededir? Vali neden  HDP Milletvekillerin telefonlara çıkmamış ve defin işlemine dair herhangi bir önlem almamıştır? Valinin bu tutumundan haberdar mısınız? Saldırı devam ederken vali ile iletişime geçtiniz mi? Valinin ne yapması gerektiğine dair valiye talimat verdiniz mi?
  • Saldırganlar sloganlar eşliğinde yürürken ve defin işlemi ertelenirken İçişleri Bakanı olarak size bağlı kolluk neden görevi ihmal etmiştir? Neden kolluk saldırıyı engellemek ve durdurmak yerine saldırgan grupların defin işlemini bozmalarına seyirci kalmıştır? Kolluğun amacı nedir? Kolluk mezarlığa saldırganlara eşlik etmek amacı ile mi gelmiştir?
  • Aysel Tuğluk’un annesinin naaşına yapılanların toplumsal kırılmayı derinleştirdiğini düşünüyor musunuz? Saldırıyı gerçekleştirenler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Olay esnasında saldırılara müdahale etmeyen kolluk hakkında görevi ihmal yahut görevi kötüye kullanma suçlarından soruşturma başlatılmadığı doğru mudur? Neden kolluk hakkında hiçbir işlem tesis edilmemiştir?
  • Ölü bir kimseye saldırılması toplumun kutuplaştığına delalet midir? Yaşanan linç girişimleri karşısında hiçbir işlem tesis etmeyerek bu kutuplaşmanın derinleşmesinde rolünüz olduğunu düşünüyor musunuz?

‘Saldırı organizeydi’ diyen Baydemir: Kürt anasını görmesinden Kürt anasını gömmesin siyasetine gelindi

Hatun Ana – Fatma Sönmez

Boş mezar… – Nurhak Yılmaz

Burası Türk toprağı, eyvallah – Vartan Estukyan