Ana SayfaGüncelMona Lisa’nın nü taslağı Fransa’da bulundu

Mona Lisa’nın nü taslağı Fransa’da bulundu

HABER MERKEZİ – Leonardo da Vinci’nin ünlü eseri Mona Lisa’nın nü taslağı Fransa’da bulundu. Resmin 150 yıldır sergilendiği ancak Da Vinci’ye ait olduğunun yeni tespit edildiği belirtildi.

Paris’in kuzeyinde Conde Müzesi’nde 1862’den beri Rönesans sanatı sergisinde yer alan eserin Leonardo da Vinci’nin ünlü eseri Mona Lisa’nın nü taslağı olabileceği açıklandı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Monna Vanna olarak bilinen eserin Leonardo da Vinci’nin stüdyosunda çizildiği biliniyordu ancak resmi bizzat Da Vinci’nin yaptığı düşünülmemişti.

Ancak uzmanlar, artık bu resmi Da Vinci’nin Mona Lisa’nın taslağı olarak yaptığı görüşünde birleşiyor.

“Mona Lisa’ya paralel olarak çalıştığı bir esere bakıyoruz”

Küratörler, 150 yıldır sergilenen kara kalem resmin Paris’teki Louvre Müzesi’nde yapılan testlerin ardından “en azından kısmen” Leonardo da Vinci tarafından yapıldığını ifade ediyor.

Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan küratör Mathieu Deldicque, “Resimde yüzün ve ellerin çizimindeki kalite kesinlikle eşsiz. Burada Leonardo’nun hayatının son dönemlerinde Mona Lisa’ya paralel olarak çalıştığı bir esere bakıyoruz. Neredeyse kesinlikle bir yağlı boya işi için bir ön çalışma olduğunu söyleyebiliriz ” dedi.

Deldicque tarafından, resmin Mona Lisa’nın taslağı olduğuna yönelik sunulan bulguların arasında şu noktalar yer alıyor:

  • Eller ve vücutlar neredeyse aynı.
  • Portrelerin boyutları nerdeyse denk.
  • Figürün etrafına açılan küçük delikler, figürün tuvalde kullanmaya yönelik olduğu fikrini uyandırıyor.

Louvre Müzesi’nin muhafaza uzmanı Bruno Mottin de resmin yapıldığı tarihin Da Vinci’nin hayatının son dönemleriyle örtüştüğünü ve eserin çok yüksek kaliteli olduğunu dile getirdi.

Uzman Mottin: İhtiyatlı olmalıyız

Fakat Mottin ayrıca resimdeki figürün kafasının hemen üstündeki taramaların sağ elini kullanan biri tarafından yapıldığına, da Vinci’nin ise solak olduğuna dikkat çekti:

İhtiyatlı olmaya devam etmeliyiz. Bu iş biraz vakit alacak. Bu resim üzerinde çalışmak çok zor çünkü resim epey narin.

Öte yandan bir kadını tasvir eden dünyaca ünlü eser Mona Lisa’nın Floransalı yönetici Francesco del Giocondo’nun eşi Lisa Gherardini’nin portresi olduğu düşünülüyor.




Önceki Haber
Ege bölgesi de 'çılgın projeler'in hedefinde, İzmir 'İstanbullaştırılıyor'
Sonraki Haber
Bir belediye eş başkanının hikayesi: İddianame yok, bir yılda 4 sürgün ve çocuğuyla arasında kilometreler var