Ana SayfaDünyaMoskova’da Kalashnikov’un heykeli dikildi: Bir yanda protesto bir yanda kutlama

Moskova’da Kalashnikov’un heykeli dikildi: Bir yanda protesto bir yanda kutlama

HABER MERKEZİ – Rusya’nın başkenti Moskova’nın en yoğun caddelerinden birine kalaşnikof isimli silahı icat eden Mikhail Kalashnikov’un heykeli dikildi. Halkın bir kısmı kutlama törenlerine katılırken bir kısmı ise heykelin dikilmesini protesto etti.

Rusya’nın başkenti Moskova’nın en işlek caddelerinden birine her yıl 250 bin insanın ölümüne sebep veren silah olan AK-47’yi (kalaşnikof) icat eden Sovyet tank komutanı Mikhail Kalashnikov’un heykeli dikildi.

Kalashnikov yaklaşık 9 metrelik heykelde elinde ilk olarak 1947’de ürettiği ve kendi ismini verdiği otomatik silah ile tasvir edildi.

Heykelin açılışı için hazırlanan askeri ve dini ritüellerin birleştirildiği törene Moskova Valisi Sergey Sobyanin ve Kültür Bakanı Vladimir Medinsky de dahil olmak üzere birçok kişi katıldı.

Guardian’ın haberine göre Medinsky Rus Ortodoks bir papaz heykeli ‘kutsamadan’ önce söz alarak ‘Bu Rusya’nın milli markasıdır, Kalashnikov bu silahı ana vatanını korumak için üretti’ dedi.

Heykel protesto edildi

Öte yandan bugün dünyada yaklaşık 100 milyon adet olduğu tahmin edilen silahı barındıran heykelin sergilenmesini protesto eden Moskovalılar da oldu.

Moskova’da avukatlık yapan Dmitry Shabelnikov konu ile şöyle konuştu:

Şehrin en kalabalık ve işlek caddesinde bu heykel Rusya’ya etrafının düşmanlar ile çevrili olduğunu düşünen, militarist ve neoemperyalist bir imaj çiziyor.


Karınca Dış Haberler