Ana SayfaDünyaMussolini’den 70 yıl sonra: İtalya’da ‘faşizm propagandası’ suç sayılacak

Mussolini’den 70 yıl sonra: İtalya’da ‘faşizm propagandası’ suç sayılacak

HABER MERKEZİ – İtalya’da koalisyonun büyük ortağı olan Demokratik Parti öncülüğünde ‘faşizm propagandası’nın tanımını genişleterek cezasını yükselten yasa tasarısı onandı. Faşist lider Benito Mussolini’nin ölümünden yetmiş yıl sonra onanan yasa tasarısı, ‘faşizm propagandasının kısıtlanmasının önünde büyük bir adım’ olarak nitelendiriliyor.

1922 ile 1943 yılları arasında İtalya’yı yöneten faşist lider Benito Mussolini, ülkeyi Almanya’nın nazi lideri Adolf Hitler’in safında İkinci Dünya Savaşı’na sokmuş ve Yahudilerin katledilmesine ortam hazırlayan birçok faşist yasayı geçirmişti.

Mussolini’nin ölümünden yetmiş iki yıl sonra, Afrika’dan gelen mülteciler üzerinden ülkede faşist düşüncenin tekrar hız kazandığını düşünen koalisyon iktidarının büyük ortağı Demokratik Parti (PD), hak savunucularının isteği üzerine konuyla ilgili bir yasa tasarısı hazırladı.

Şu an geçerli olan yasalar uyarınca, sadece ‘ ‘eski Mussolini partisini canlandırmak isteği’ suç sayılıyor.

Eğer Temsilciler Meclisi’nin onayladığı yasa Senato’dan da geçerse, “bu rejimle özdeşlemiş tüm kişilere yönelik sembollerin, ürünlerin üretim, dağıtım ve satış yoluyla propagandasının yapılması” durumları ‘faşizm propagandası’ nedeni ile suç sayılacak.

Üstelik yasa tasarısına göre propagandanın cezası 2 yıldan başlarken, suçlular faşist görselleri sosyal medyada paylaşırlarsa ceza daha da artacak.

‘Neo-faşist hortlamalara, radikal sağ ideolojilerin geri dönmesine bir fren olacak’

Reuters’ın haberine göre muhalif milletvekilleri yasanın ‘düşünce özgürlüğünü kısıtladığını’ iddia ederken PD milletvekili Emanuele Fiano konu hakkında şöyle konuştu:

Bu yasa tasarısı kişisel özgürlükleri ihlal etmiyor. Onun yerine neo-faşist hortlamalara, radikal sağ ideolojilerin geri dönmesine bir fren olacak. Faşist propagandanın kısıtlanmasının önünde büyük bir adım atılıyor.


Karınca Dış Haberler

 

 




Önceki Haber
'Korkusuz Sao Bernardolular': İşgal eylemine katılan 'evsiz işçi' sayısı 6 bini geçti
Sonraki Haber
Barzani: Hiçkimse bizi bağımsızlık ile ödüllendirmeyecek, bedel ödemeye hazırız