Ana SayfaDünyaNazilere benzetiliyor: Almanya’da anketlere göre ana muhalefet partisi aşırı sağcı AfD olabilir

Nazilere benzetiliyor: Almanya’da anketlere göre ana muhalefet partisi aşırı sağcı AfD olabilir

HABER MERKEZİ – Almanya’da anketlere göre önümüzdeki hafta yapılacak genel seçimlerde Nazilere benzetilen ‘Almanya için Alternatif / AfD’, yaklaşık yüzde on iki oy alarak 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Almanya Federal Meclisi’ne giren en radikal sağcı grup ve aynı zamanda ana muhalefet partisi olabilir.

Almanya’da 24 Eylül’de düzenlenecek 19. genel seçimler ile Almanya Federal Meclisi’nin yeni üyeleri belirlenerek, üyelerin mensup olduğu partiler doğrultusunda hükümet şekillendirilecek.

Mevcut yasama döneminde koalisyonun büyük ortağı Hristiyan Birlik partileri (CDU ve CSU) mecliste 310 vekille temsil edilirken, ikinci büyük grup olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) 193 milletvekili ile temsil ediliyor.

SPD’yi 64 vekille takip eden Sol Parti ve 63 vekille izleyen Yeşiller Birlik Partisi’nin yanında 2017 seçimlerinde Hür Demokrat Parti (FDP) ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’e yönelttiği eleştiriler ve mülteci karşıtlığı üzerinden Almanya’da ‘Nazi yanlısı’ olarak nitelendirilen bir taban kazanan sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin de meclise girmesi bekleniyor.

Yapılan seçim anketlerinde AfD’nin üçüncü parti ve ana muhalefet partisi olabileceği belirtiliyor.

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana meclise giren en radikal sağcı parti olacak

Eğer AfD anket sonuçlarında belirtildiği üzere Merkel’in mensubu olduğu Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDU) yüzde 37’lik ve iktidardaki koalisyon diğer ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) yüzde 20’lik oyunun yanında beklenen yüzde on ikilik oyu alırsa, 2. Dünya Savaşı’ndan beri Almanya Federal Meclisi giren en radikal sağcı grup olacak.

Dış İşleri Bakanı Sigmar Gabriel ise konu ile ilgili Der Spiegel’e yaptığı açıklamada ‘Eğer AfD gerçekten meclise girerse, Naziler 70 yıl sonra ilk kez mecliste söz sahibi olacak’ dedi.