Ana SayfaGüncelOrmanı ve hayvanları işaret eden Yuko’nun resimleri Mardin’de

Ormanı ve hayvanları işaret eden Yuko’nun resimleri Mardin’de

HABER MERKEZİ – Ressam Yuko’nun, “Güvercinin Rüyası” isimli sergisi Mardin Arkeoloji Müzesi’nde açılıyor. Sergide, sanatçının yerli halklar ve doğadan ilham alarak ortaya koyduğu işleri yer alırken, bu eserlere Özcan Yüksek’in yazıları eşlik ediyor.

Ressam Yüksel Sönmez’in (Yuko) ‘Güvercinin Rüyası’ adlı sergisi 8-24 Eylül tarihlerinde Mardin Artuklu Üniversitesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

1985 senesinde Berlin Edebiyat Evi’nde ilk resim sergisini açan ve 1989 senesinde Berlin Kültür Senatosu bursunu kazanan Yuko’nun başlıca sergilenecek tabloları arasında “Büyücü”, “Kartalın Rüyası”, “Okyanustaki Ötekiler” ve “Güvercinin Rüyası” gibi eserleri bulunuyor.

Yuko’nun “Güvercinin Rüyası” adlı sergisinin kataloğuna, gezegeni, yerli düşüncesini, şaman ruhunu anlatan bir yazı yazan Magma Dergisi Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek, sanatçının resimlerine dair şu yorumu yapıyor:

Yuko’nun resimlerine bakan insan, insan düşüncesinin üç dünyasını, iç içe geçmiş bir halde görebilir. İnsanın iç dünyası, insanın dış dünyası ve doğaüstü. İç dünya, duygulardan ve düşüncelerden ibarettir ve başkası için görünmezdir, ressam görünmeyen bu dünyayı gösterme sanatının ustasıdır bizim için. Dış dünya ise somuttur, en azından daha somuttur. Nihayetinde yeni insan, yaşadığı dünyadan hızla kaçmakta, bir gezegen olarak dünyadan korkmakta, aslında bunu yaparken, kendi iç dünyasında da saklanacak bir yeri olmadığının bilincinden uzaktadır.

İnsan, işaret eden tek hayvandır. Ama Yuko, ormanı, hayvanları işaret ediyor resimlerinde. Yuko görünmeyeni işaret ediyor.

Yuko hakkında

Ressam Yuko, Anadolu’da, Erzurum’a bağlı Çağlar Köyü’nde dünyaya geldi.

İlkokulu köyde, ortaokul ve liseyi Ankara’da okudu, sonrasında ailesiyle birlikte Berlin’e taşındı.

Arizona’da Hopi Kızılderilileri ile tanıştı, altı ay onlarla birlikte yaşadı. Bundan sonraki sanat yaşamını yerli halkın dünyaya bakışı belirledi. Hindistan, Tayland, Laos, Vietnam, Brezilya, Meksika, Guatemala’da yaşadı.

İlk sergisini Berlin edebiyat evinde açan Yuko’nun, aynı kentte birçok kişisel ve karma sergisi oldu.

Resimlerini çoğunlukla aylarca kaldığı Amazon yerlileri, Orta Amerika yerlileri arasında yaptı.