Ana SayfaToplumsal CinsiyetOrta Doğu’da barış için pedallayacak 500 kadından biri: ‘Birbirimizin hayatına dokunacağız’

Orta Doğu’da barış için pedallayacak 500 kadından biri: ‘Birbirimizin hayatına dokunacağız’

HABER MERKEZİ – ‘Kadınları İzle’ projesi kapsamında 40 ülkeden 500 kadın Lübnan’da bir araya gelerek barış için pedal çevirecek. 30 Eylül’de başlayacak olan etkinliğe katılacak kadınlardan biri olan Seçil Öznur Yakan, “Bisiklet benim için özgürlük demek” dedi ve ekledi: ‘Birbirimizin hayatına dokunacağız’.


Haber: Necla Demir


Uzun yıllar makine mühendisliği yaptıktan sonra bisiklet tutkusunun ağır basması ile Kadıköy’de Bisiklet Gezgini adında bir dükkan açan Bisikletli Kadınlar İnisiyatifi aktivisti Seçil Öznur Yakan, 30 Eylül- 8 Ekim’de Lübnan’da yapılacak “Follow the Women” (Kadınları İzle-Kadınlar Barış İçin Pedal Çeviriyor) projesine Türkiye’den 7 kadınla birlikte katılacak.

40 Ülkeden 500 kadın katılacak

40 ülkeden 500 kadının katılımıyla bu sene 7’ncisi Lübnan’da gerçekleştirilecek olan bisiklet turu, Beyrut Balamad Üniversitesi’nden başlayacak. Etkinlik kapsamında ülkede Trablus, Beyrut, Jounieh, Jezzine, Ansar, Sur, Biblos, Sayda ve Bekaa Vadisi’ne bisiklet sürülecek.

Kadınlar buralarda bulunan Suriyeli ve Filistinli mültecilerin kaldığı kampları ziyaret ederek yerel sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelecek. Günde 40 kilometre yol kat edilecek olan turda, toplam 240 kilometre bisiklet sürülecek.

Savaş bölgesi olarak algılanan Ortadoğu’da barış sürecinde kadınların aktif şekilde rol almasını teşvik etmeyi amaçlamak için bisikleti ile yola düşen kadınlardan biri olan Seçil Öznur Yakan ile neden böyle bir etkinlikte yer aldığı ve bisiklet tutkusu üzerine konuştuk.

Bisikletli Kadınlar İnisiyatifi kurdu

Türkiye’nin ilk tur bisiklet dükkanının sahibi olan Yakan, uzun yıllar işe bisikletle gidip geldiğini ve sonrasında hayatının değişmeye başladığını söyledi.

Bisiklet Gezgini adını verdiği küçük dükkanında mutluluk ve heyecanı birlikte yaşayan Yakan, aynı zamanda hem Türkiye’den hem de dünyadan bisiklet turcularını ağırlayarak bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduğunu belirtti.

Bisikletli Kadınlar İnisiyatifi’ni kurduktan sonra bisiklet aktivistliği de yaptığını ifade eden Yakan amacını ise şu sözlerle açıkladı:

Bisikletli Kadınlar İnisiyatifi’ni kurduk çünkü İstanbul’da daha çok kadın bisiklet kullansın istiyoruz. Kadınların kullanmak istediğini biliyoruz ama çeşitli nedenlerle çok kullanamıyorlar. Bu nedenle 2004 yılından bu yana yapılan Follow the Women etkinliğine katılmaya karar verdim. Kadınlar orada hiç bisiklete binemiyorlar çünkü toplum tarafından uygun görülmüyor bisiklete binmeleri ve başka bir sürü şey yapmaları.

Dünyanın farklı yerlerinden gelen kadınlar ve o bölgedeki kadınlar bu etkinlikte Lübnan’ın, Suriye’nin, Ürdün ve Filistin’in farklı bölgelerinde bisiklete binerek hem oradaki kadınlara böyle bir şeyin yapılabileceğini göstermeye çalışacak hem de bu projeden elde edilen gelirlerle çocuk parkları yapılıyor, bazı mülteci kamplarına yardım ediliyor. Biz de 30 Eylül’de gideceğiz, bir hafta sürecek. Belki bu konuya biraz katkımız olur.

‘Birbirimizin hayatına dokunacağız’ 

Etkinlik kapsamında çok fazla kadın ile tanışıp iletişime geçeceklerini belirten Yakan, sözlerini şöyle konuştu:

Hava çok sıcak olacak ama beni fiziksel koşulları pek korkutmuyor. Beni daha çok işin psikolojik kısmı korkutuyor. Biraz çekincelerim var. Sürekli savaşın olduğu yerde yaşayan kadınlar ile birebir konuşacağız. Neler yapıyorlar, hayatları nasıl gidiyor vs… Orada bir sürü şey öğreneceğiz, belki duygusal olarak ezileceğiz. Bir sürü şey olacak bilmiyorum ama birbirimizin hayatına dokunacağız. Onlar da aslında bizim hayatımıza etkide bulunacaklar. Kadınlar bir şekilde birlik oldukları zaman bazı şeylere adım atabiliyor. Nasıl ki siz annenizi, büyürken bisikletle görürseniz bisiklet de sizin hayatınızın içinde olur. Bunları arttırmaya çalışıyoruz.

‘Bisiklet benim için özgürlük demek’

Bisikletin kendisi için özgürlük olduğunu söyleyen Yakan, “Çünkü bir otobüse binip bilmem kaç kişi ile havasız bir ortamda ulaşım sağlamak istemiyorum. Belki daha uzun sürüyor ama daha rahat rahat gitmek istiyorum. Her yeri tanıyorum. Araba ile giderken yolda size selam veren olmuyor ama bisiklet ile gittiğiniz zaman herkes size selam veriyor. Orada bir beş dakika duruyorsunuz ve iletişim kuruyorsunuz. O yüzden bisiklet benim için birçok şeyi yapmamı sağlayan bir araç. Yolculuğumu ve insanlarla daha kolay iletişime geçmemi sağlayan bir araç ve çok pratik bir şey” diye konuştu.

‘Bu ülke bunu kabul edecek’

Yakan, son olarak kadınlara çağrıda bulunarak şu mesajı verdi:

Ben bisiklet ile işe gittiğim ilk günü hatırlıyorum. Sabah saat 6’da evden çıkmıştım çünkü trafik olmadan yola çıkmam gerekiyordu. O gün bir saatte işe gittim, şuan o yolu 15 dakikada alıyorum. Dolayısıyla bu işler oluyor. Korkulacak şeyler değil sadece ne istediğinizi bilmeniz ve ona sahip çıkmanız lazım. Ben bisikletle gitmeye devam edeceğim ve bu ülke bunu kabul edecek. Belki biraz geç kabul edecek, bu sırada benim üzüldüğüm zamanlar olacak; ama bunu ben yapmak istiyorum ve bunu bu ülkede yapacağım. Benim gibi bir sürü kadın olduğunu biliyorum. O yüzden toplanıp nasıl yapmamız gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz.

Orta Doğu’da barış için: 40 ülkeden 500 kadın Lübnan’da pedallayacak


Previous post
FT'den özel dosya: Türkiye'nin Arap ülkeleriyle siyasi, ticari, enerji ve turizm ilişkileri
Next post
SÜRGÜN ÖĞRETMENLER - 1 | 'Dua et bir cenaze gelmesin'