Ana SayfaDünyaPeru’da palm yağı için topraklarını vermeyi reddeden 6 çiftçi öldürüldü

Peru’da palm yağı için topraklarını vermeyi reddeden 6 çiftçi öldürüldü

HABER MERKEZİ – Peru’da silahlı 40 kişi, palm yağı üretmek için ‘ele geçirmek’ istedikleri topraklardan ayrılmayı reddeden altı köylüyü vurarak öldürdü. Kendilerinin de ölüm tehditleri aldıklarını belirten yerliler, “Toprak ticareti sorunu karşısında sessiz kalmayı tercih eden devletin ve yerel yönetimlerin köylülerin ölümüne yol açtığını” aktardı.

Peru’da ‘kazançlı’ palm yağı ticareti için çiftlikleri ele geçirmek isteyen isteyen silahlı bir grup, altı çiftçiyi vurarak öldürdü.


Palmiye yağı için talan: Yağmur ormanlarının yıkımında Pepsi, McDonald’s ve Nestlé de suç ortağı

2017 yılında hayatını kaybeden 120’den fazla yaşam savunucusunda olduğu gibi, bu seferki ölümlerin nedeni de ormansızlaştırma ve endüstrilerle ilişkilendiriliyor.

Guardian‘da yer alan habere göre Ucayali’nin Amazon bölgesinin merkezinde bulunan yerel liderler; yaşamını yitirenlerin, “Topraklarını vermeyi reddettiği için Cuma günü hedef alındığını” aktarıyor.

Yerel topluluklar federasyonu Feconau’nun başkanı Robert Guimaraes ise silahlı 40 kişinin saldırısı sırasında yaşananları şöyle anlatıyor:

Geceleyin pusuya düşürüldüler. Ellerinden ve ayaklarından bağlayıp öldürdüler; sonrasında da nehire attılar.

Kendilerinin de ölüm tehditlerini aldığını aktaran Gumaraes, “Devlet ve yerel yönetimlerin toprak ticareti sorunu karşısında harekete geçmemesinin köylülerin yaşamını kaybetmesine yol açtığını” belirtiyor.

Yasa dışı tomrukçuluğun yaygın olarak görüldüğü Amazon bölgesinde savcı olan Jose Luis Guzmán da “Bölgesel yönetim içerisinde yer alanların bu işin içerisinde yer aldığının açıkça görüldüğünü” aktarıyor.

Guzmán, yetkililerin sahte tapular dağıttıklarını; bunun da onları bu suçta doğrudan sorumlu hale getirdiğine dikkat çekiyor.

Daha önce açılan yerel soruşturmada, yetkililerin en yüksek alıcıya satılan sahte tapuların düzenlenmesinde rol oynadığı belirtiliyordu.

Büyük çaplı yatırımlar kayırılıyor, yolsuzluklar cezasız kalıyor

Çevresel Soruşturma Ajansı’nın (Environmental Investigation Agency, EIA) Peru’daki yöneticisi Julia Urrunaga ise EIA’nın, “Başkasının arazisini haksız bir şekilde almaya ve büyük ölçekli tarım ve tarım ticaretine yönelik yürüttüğü soruşturmada ortaya çıkarılan hak ve çevre ihlalleri” üzerinde duruyor.

Urrunaga, dört yıl süren soruşturmanın ardından yerel toplumların ve toplulukların haklarının yanında çevre ve orman yasalarının da ihlal edildiğini belirterek, “Büyük çaplı yatırımları kayıran bu yolsuzlukların cezasız kaldığını” söylüyor.

Gözlemcilere göre asıl tehlike ise palm yağının ortaya çıkışıyla beraber arazilerinin haksızca ele geçirilmesinin, şiddetin ve ormansızlaşmanın artacak olması.

Ancak buna rağmen Peru hükümeti, toprağın böyle kullanılmasının ormanları tehdit etmediğini öne sürerek yayılmayı teşvik ediyor.


Karınca Dış Haberler