Ana SayfaDünyaRusya, Deyr ez Zor’da DSG’ye ikinci kez saldırdı

Rusya, Deyr ez Zor’da DSG’ye ikinci kez saldırdı

HABER MERKEZİ – ‘Cizre’nin Fırtınası’ isimli operasyon ile Deyr ez Zor’a ilerleyen Demokratik Suriye Güçleri’nin 23 Eylül’de kurtardığı Koniko gaz şirketi yakınlarında bulunan birlikleri, Rusya’ya ait savaş uçakları tarafından bombalandı. Ancak Rusya daha önce olduğu gibi bu saldırıyı da üstlenmedi.

Deyr ez Zor’a ‘Cizre’nin Fırtınası’ isimli operasyon ile ilerleyen, son olarak 23 Eylül’de kentin kuzey doğusundaki Koniko gaz şirketinin bulunduğu alanı IŞİD’den kurtaran Demokratik Suriye Güçleri (DSG), bir kez daha Rusya tarafından hedef alındı.

DSG Genel Komutanlığı, Rusya’ya ait savaş uçaklarının Koniko gaz şirketi, Ezba istasyonu ve Nesic Fabrikası’nda bulunan birliklerinin bombaladığını açıkladı.

Açıklamada, uçak saldırısının ardından Rusya tarafından top atışlarının da yapıldığı belirtildi.

Bombardıman sonucunda DSG’lilerin yaşamını yitirdiği ve yaralıların olduğu ifade edilen açıklamada can kaybına ilişkin net bir sayı verilmedi.

DSG’nin açıklamasında Deyr ez Zor operasyonunun Uluslararası Koalisyon ile koordineli gerçekleştirildiği vurgulanarak şunlar ifade edildi:

Teröristlere hizmet eden ve teröre karşı savaşa karşı olan Rusya ve ortaklarının düşmanca saldırılarını kınıyoruz. Sessiz kalmayacağımızı; meşru savunma ve karşılık verme hakkımızı kullanacağımızı vurguluyoruz.

Rusya’ya halkımıza ve halkımızın kahraman güçlerine karşı düşmanca tutumunu terk etmesi çağrısına bulunuyoruz.

Rusya’dan açıklama

Rusya’dan ise konuya ilişkin açıklama Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’dan geldi.

DSG’nin açıklamasına yanıt veren Konaşenkov, “Suriyeli birliklerin Deyr ez Zor’daki son IŞİD kalesini imha etme operasyonu sırasında Rus uçakları, keşif verileriyle ve çeşitli kanallardan teyit edilen terörist mevzilerine yüksek hassasiyetli atımlar gerçekleştiriyor” iddiasında bulundu.

Açıklamada, IŞİD’e ait noktaların vurulduğu, DSG savaşçıları ve DSG’yi destekleyen ABD Özel Kuvvetleri güçlerinin de hedef alınan bu noktalarda bulunduğu öne sürüldü.

Rusya daha önce de saldırmıştı

Fırat’ın ve Deyr ez Zor’un doğusunu IŞİD’den almak için “Cizre’nin Fırtınası Hamlesi” isimli operasyon devam ederken, Uluslararası Koalisyon güçlerinin de destek verdiği hareketi yürüten Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) Rusya ve Suriye rejimince daha önce de saldırı düzenlenmişti.

Rusya’ya ait savaş uçakları 16 Eylül’de Fırat’ın doğusundaki Sanayi bölgesindeki DSG noktasını bombalamış ve saldırıda 6 DSG’li yaralanmıştı.

DSG saldırının ardından yaptığı açıklamada saldırının amacının ‘IŞİD’e karşı mücadeleyi boşa çıkarmak ve karmaşa yaratmak olduğu’ ifade etmişti.

“Düşmanca saldırıyı şiddetle kınıyor ve ilgili taraflara bu saldırılarını durdurmaları çağrısı yapıyoruz” denilen açıklamada, saldırıların ‘teröre hizmet ettiği’ belirtildi ve bölgedeki ilerleyişin süreceği vurgulanmıştı.

Saldırı sonrası ABD, Rusya’nın alanda DSG’lilerin olduğunu bildiğini ve buna rağmen saldırı düzenlediğini açıklamış, Rusya ise uluslararası koalisyonu bombardıman öncesi uyardığını ve sadece IŞİD’i vurduklarını savunarak saldırıyı üstlenmemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
10 Ekim Katliamı Davası | Patlama sonrasında 11 ambulans hiç yaralı almamış
Sonraki Haber
BM'den Rusya'ya suçlama: 'Kırım'da insan hakları ihlalleri artıyor'