Ana SayfaDünyaSavaş, yıkım ve soykırımdan 78 yıl sonra: Polonya tazminat istiyor, Almanya ‘fazla’ buluyor

Savaş, yıkım ve soykırımdan 78 yıl sonra: Polonya tazminat istiyor, Almanya ‘fazla’ buluyor

HABER MERKEZİ – İkinci Dünya Savaşı’nda toprakları Almanya tarafından işgal edilen Polonya tazminat bekliyor. Ancak iki tarafın ‘tahribat ve tazminat hesabı’ arasında onlarca katlık bir fark var.

1 Eylül 1939’da Nazi Almanyası Polonya’yı işgal etmiş ve bu, İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasına sebep olmuştu.

Polonya’da özellikle başkent Varşova büyük yıkıma uğrarken, 35 milyonluk nüfusa sahip ülkede yaklaşık 6 milyon insan hayatını kaybetmişti.

Savaş sonrasında Polonya’nın doğu kesimleri Sovyetler Birliği’ne bırakılırken, savaş öncesinde Almanya’ya ait olan Pommern, Doğu Prusya, Şilezya ve Brandenburg’un doğu kesimleri ise Polonya’ya verilmişti.

Polonya hükümeti 1953 yılında alacağı savaş tazminatlarından vazgeçerken, Polonya vatandaşlarına 220 milyon euro değerinde tazminat ödenmişti.

Savaş sırasında zorla çalıştırılan Polonya vatandaşlarına ise 1 milyar euro tazminat verilmişti.

Yalnızca Varşova’daki zarar 840 milyar euro

2000’li yıllarda yeniden gündeme gelen savaş tazminatları meselesi, şu anda iktidarda olan milliyetçi PiS (Hukuk ve Adalet Partisi) hükümetiyle birlikte yeniden kızışmış durumda.

Polonya Parlamentosu’nun görevlendirdiği uzman heyetinin yaptığı çalışmaya göre sadece başkent Varşova’ya verilen zarar günümüz değeriyle 840 milyar euroyu buluyor.

Ancak Alman uzmanlar ve siyasetçiler, Polonya’nın 1953 ve 1970’li yıllarda tazminat taleplerinden vazgeçtiğini, ayrıca savaş sonrasında 100 bin kilometrekareyi aşkın Almanya’ya ait alanın Polonya’ya bırakıldığını söylüyor.

Dolayısıyla Almanya’ya göre tazminatın boyutu onlarca kat daha az.

Ne olmuştu?

Nazi Almanyası’nın 1 Eylül 1939’da Polonya’yı işgali, İkinci Dünya Savaşı’nı başlatmıştı.

Polonya savunmasını hızlı bir şekilde yenilgiye uğratan Alman kuvvetleri, 28 Eylül’de başkent Varşova’yı ele geçirmişti.

Almanların 1945’e kadar süren işgali sırasında yaklaşık 6 milyon Polonyalı hayatını kaybetmişti. Naziler, milyonlarca Yahudinin katledildiği toplama kamplarının büyük bölümünü de işgal ettikleri Polonya topraklarında kurmuştu.