Ana SayfaEkonomiSektörel güven endekslerinde gerileme

Sektörel güven endekslerinde gerileme

HABER MERKEZİ – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı sektörel güven endeksleri sonuçlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü ve inşaat sektörü güven endekslerinin her birinde bir önceki aya göre düşüş yaşandı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2 gerileyerek 103,3 değerine düşerken, perakende ticaret sektörü de yüzde 2,3 oranında azalarak 105,9 değerine geriledi.

İnşaat sektörü güven endeksi de yüzde 5,5 oranında azalarak 83,5’e geriledi.

Hizmet sektörü güven endeksi 103,3’e geriledi

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Ağustos ayında 105,4 iken, Eylül ayında %2 oranında azalarak 103,3 değerine düştü.

Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini ve “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ile gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu endeksi %0,9, hizmetlere olan talep endeksi %2,7 ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksi %2,3 azaldı.

Perakende ticaret sektörü güven endeksi 105,9’e düştü

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Eylül ayında %2,3 oranında azalarak 105,9 değerine geriledi.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını ve “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ile gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar endeksi %1, mevcut mal stok seviyesi endeksi %4,2 ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi %1,9 azaldı.

İnşaat sektörü güven endeksi 83,5 değerine düştü

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 88,3 iken, Eylül ayında %5,5 oranında azalarak 83,5 değerine düştü.

İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksleri sırasıyla %5 ve %5,8 azaldı.

Sektörel güven endeksi neyi ifade ediyor?

Sektörel güven endekslerinin 100’den küçük olması sektörün kötümserliğini göstermekte

Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte, endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini göstermektedir.