Ana SayfaDünyaSon iki haftada Bangladeş’e geçen Arakanlı sayısı 165 bine yaklaştı

Son iki haftada Bangladeş’e geçen Arakanlı sayısı 165 bine yaklaştı

HABER MERKEZİ – Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların yeniden başlaması üzerine, Bangladeş’e geçmek zorunda bırakılanların sayısı son iki haftada neredeyse 165 bine ulaştı.

Myanmar’da Müslümanların çoğunlukta olduğu Arakan’daki çatışmaların 25 Ağustos’ta yeniden başlaması üzerine, binlerce kişi kaçmak zorunda kalarak Bangladeş sınırından geçmeye başlamış; Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada ise “Myanmar’ın, Arakan Müslümanlarına “etnik temizlik yaptığı” ifade edilmişti.

BBC’de yer alan habere göre son iki hafta içerisinde Bangladeş’e geçmek zorunda bırakılan Rohingyalıların (Arakanlı Müslümanlar) sayısı yaklaşık 164 bin.

Myanmar hükümetinin davet ettiği bir grup gazeteci içinde yer alan BBC muhabiri Jonathan Head de Arakan’daki son duruma ilişkin gözlemlerini aktardı.

BBC Türkçe’de yer verilen aktarımlara göre Jonathan Head, gazetecilerin ‘sadece hükümetin seçtiği yerlere götürüldüklerini’ belirterek, “Yakında bile olsa, başka yerleri görme talebimiz, güvenlik gerekçe gösterilerek reddediliyor” dedi.

Myanmar’ın batısında yer alan Maungdaw kentindeki gözlemlerini paylaşan Head, şehrin güneyindeki Al Le Than Kyaw kasabasından dumanlar yükseldiğini ifade etti.

“Kasaba yakınındayken, kuzeyden en az 3 farklı yerden daha duman yükseldiğini gördük” diyen gazeteci, aktarımlarını şöyle sürdürdü:

Dumana, ara sıra gelen silah sesleri de ekleniyordu. Geri dönüş yolumuzda, genellikle yakınlarda bulunan bir köyün habercisi olan pirinç tarlalarının yanında uzanan ağaçların arkasında, büyük bir duman bulutu daha gördük. Araçlardan inip tarlaların içinden geçerek dumanın geldiği yere ulaşmaya çalıştık. Köydeki evler yanıyordu. Çok kısa bir süre önce ateşe verilmiş oldukları açıktı çünkü bu tip köy evlerinin küle dönmesi ancak 20-30 dakika sürer.

Biz köye doğru yürürken, genç, kaslı, ellerinde pala, kılıç ve sapanlar olan bir grup erkeği köyden çıktığını gördük. Onlara soru sormaya çalıştık ama kamera kaydı almamızı istemediler. Grubumuzdaki Myanmarlı gazeteciler onları kameralardan uzakta konuşmaya ikna etti ve gençler Arakanlı Budistler olduklarını söylediler. İçlerinden biri yangını başlattığını itiraf etti ve polisin de kendisine yardım ettiğini söyledi.

Biraz daha yürüdükten sonra köyün medresesinin çatısının yanmakta olduğunu gördük. Alevler yandaki eve de sıçradı ve ortalık 2-3 dakika içinde cehenneme döndü. Köyde başka kimse yoktu. Yangının failleri o gördüğümüz adamlardı. Patikada etrafa dağılmış ev eşyaları, oyuncaklar, kadın kıfayetleri vardı. Yanlarında ise biri boş, birinin ise içinde hala biraz benzin bulunan iki bidon vardı. Köyden ayrılırken evler tamamen yanmış, geriye simsiyah harabeler kalmıştı.