Ana SayfaKültür-SanatToronto’da festivalin ardından: Akın’dan ‘Rojava filmi’ yanıtı, bir Yılmaz Güney belgeseli ve daha fazlası

Toronto’da festivalin ardından: Akın’dan ‘Rojava filmi’ yanıtı, bir Yılmaz Güney belgeseli ve daha fazlası

KANADA / TORONTO – Halime Aktürk, dün sona eren Toronto Uluslararası Film Festivali’ne dair izlenimlerini kaleme aldı. Aktürk, festivalde son filmi “In The Fade”in gösterimi yapılan yönetmen Fatih Akın’a “Bir Rojava filmi mi geliyor?” sorusunu da yöneltti. Yönetmenin cevabı ise kaçamak oldu. Festivalde Kürt yönetmen Hüseyin Tabak’ın Yılmaz Güney’in hayatını anlattığı ‘Çirkin Kral Efsanesi’, Mustang’le ses getiren Deniz Gamze Ergüven’in ikinci uzun metrajı ‘Krallar’ filmi ile Ayce Kartal’ın ‘Kötü Kız’ adlı kısa filmi de vardı.


Halime Aktürk


Toronto Uluslararası Film Festivali’nin (TIFF) kurucusu Bill Marshal’in daha  festivali kurmadan öncesi düşüncesi, etrafındakiler tarafından gülünç bulunmuş, çoğunluk ‘fikrin saçma’ olduğunu ve ‘festivale kimsenin gelmeyeceğini’ savunmuştu. Öyle ki Marshall, sonrasında yaşanan bu durumu şu sözlerle açıklamıştı:

Bu şehirde harika bir film festivali olabilir diye düşündüm. Çoğu insan, ‘Saçma bir fikir, kimse gelmeyecek’ dedi.

Bu yıl ise Toronto Uluslararası Film Festivali 42’ncisini gerçekleştirdi. 7 Eylül’de başlayan festival, Kanada’nın en kalabalık ve hareketli şehri Toronto’da yapıldı.

Festivalde çok sayıda ülkeden seçkinler sinemaseverlerle buluştu. Sadece Kanadalılar değil yurtdışından da çok sayıda kişi festival öncesi Toronto’daydı.

Festival açılışı, başrollerini Shia Laboeuf ile Sverir Gudnason’ın paylaştığı Borg/McEnroe filmiyle yapıldı. Film, tenis tarihinin en büyük rekabetini psikolojik gerilim türünde ekranlara taşıyor.

Festivalde Türkiye kökenli yönetmenlerin eserleri de vardı. Fatih Akın’ın yönetmenliğini yaptığı “In The Fade” (Solgun) , Hüseyin Tabak’ın Yılmaz Güney’in yaşamını anlatan belgeseli “The Legend Of Ugly King” (Çirkin Kral Efsanesi), ilk filmi Mustang’le büyük başarı elde eden Deniz Gamze Ergüven’in ikinci uzun metrajı “Kings” (Krallar) ve Ayce Kartal’ın “Wicked Girl” (Kötü Kız) adlı kısa filmi yer aldı.

Çirkin Kral Efsanesi

Kürt yönetmen Hüseyin Tabak’ın yönetmenliğini yaptığı Yılmaz Güney’in hayatını anlattığı Çirkin Kral Efsanesi ise festivalin ikinci gününde gösterimdeydi. İlginin yoğun olduğu gösterim öncesi biletler erkenden tükendi. Belgeselde Haneke ve Gilles Jacob’un Yılmaz Güney hakkındaki yorumlarının yanı sıra yakın zamanda yaşamını yitiren oyuncu Tarık Akan ve Güney’in yakın arkadaşlarından Tuncel Kurtiz’in de yorumları bulunuyor.

Fatih Akın’la karşılaşma: ‘Bir Rojava filmi mi geliyor?’

Festival filmlerinden Fatih Akın’ın yönetmenliğini yaptığı In The Fade filmi büyük ilgi gören yapımlardan oldu. Almanya’da geçen hikayede bombalı saldırı sonrası eşi ve çocuğunu kaybeden bir kadının travması anlatılıyor.

Filmin ilk Kuzey Amerika gösterimi Toronto’nun en eski ve tarihi binalarından Elgin Tiyatrosu’ndaydı. Filmin gösteriminde yönetmen Fatih Akın ve filmin başrol oyuncusu Diane Kruger yer aldı. Gösterim sonunda soruları yanıtlayan Akın, filmde çokça görülen deniz ve su sahneleri üzerine seyircilerden gelen sorulardan birine, “denizin hayatındaki öneminin göçle ilişkili olduğunu, babasının denizi zorluklarla aşarak göç ettiğini” söyledi.

Festivalede gönüllülük kapsamında yer alanlardan biriyim. Özel gösterimlerin yapıldığı festival ana binasında çalışırken Fatih Akın’la karşılaşıyorum. “Merhaba” dediğimi duyunca yanıma gelerek biraz şaşkın bir ifadeyle beni tanımaya çalışıyor. Ne de olsa okyanusun ardında bu dili konuşanların sayısı epeyce az. Akıcı konuştuğu bir dilde selam alması da ilgi uyandırıyor haliyle.

Kafamızı kurcalayan o soruyu sordum Akın’a. Rojava posteri önünde verilmiş o poz neyin işaretiydi? Bir Rojava filmi mi geliyor? Beklenmeyen soruya cevap da kaçamak oldu: “Bilemiyorum, göreceğiz.”


Fatih Akın ‘yeni projesini’ duyurdu: Rojava


Yönetmenlerin üçte biri kadındı

Festivalde bu yıl kadın sinemacılar da oldukça fazlaydı. 74 ülkeden 260 filmin gösterileceği etkinlikte, yönetmenlerin üçte biri kadın.

Ayce Kartal’ın yönetmenliğini yaptığı kısa animasyon filmi “Kötü Kız”, festival kapsamında gösterimdeydi. Film, Fransa’nın Annecy kentinde düzenlenen Annecy Uluslararası Animasyon Film Festivali’nde de Jüri Özel Ödülü kazanmıştı.

Yönetmen Deniz Gamze Ergüven’in ilk İngilizce filmi Krallar’ın galası da festivalin ikinci haftasındaydı. Filmin başrol oyuncusu Halle Berry galada yoğun ilgi görürken, diğer başrol oyuncusu Daniel Craig ise geceye katılmadı. Film, 1992’deki Los Angelas ayaklanmaları sırasında yaşananları anlatıyor.

Festival bu yıl da sona erdi ama her yıl büyük bir coşku ve heyecanla kutlanmaya, dünya sinemasında seçkinleri sinemaseverlerle buluşturmaya devam edecek.