Ana SayfaEkonomi‘TÜİK, istihdam rakamlarını şişiriyor, işsizlik aslında yüzde 17,3’

‘TÜİK, istihdam rakamlarını şişiriyor, işsizlik aslında yüzde 17,3’

HABER MERKEZİ –  TÜİK’in Haziran 2017 Hane Halkı İşgücü Araştırması raporunda istihdamın 1 milyon 50 bin arttığı açıklandı. Ancak DİSK-AR Araştırma Uzman Yardımcısı Deniz Beyazbulut’a göre istihdam rakamları şişiriliyor; işsizlik ise gerçek seviyesinin çok altında gösteriliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 15 Eylül 2017’de açıklanan Haziran 2017 Hane Halkı İşgücü Araştırması verilerine göre istihdamın 1 milyon 50 bin (yüzde 3,8) arttığı belirtildi.

Yayınlanan raporda istihdamın hangi sektörde ve ne şekilde olduğuna dair verilere yer verilmedi.

İstihdam artışının nedeni stajyerler, kursiyerler ve çıraklar

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’nün (DİSK-AR) 17 Eylül’de yayınlanan raporunda ise durumun gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistikleri ile TÜİK verileri karşılaştırmalı olarak ele alındığında gerçeğin rahatça görüleceğinin altı çizildi.

Rakamlardaki artışın çırak, kursiyer, stajyer çalışanlar nedeni ile yaşandığının vurgulandığı raporda, zorunlu sigortalı sayısında azalma görüldüğüne dikkat çekildi.

Zorunlu sigortalı işçi sayısında azalış var

Raporunda SGK verilerine de yer veren DİSK-AR, Mayıs 2016-2017 döneminde sigortalı çalışan sayısında 1,2 milyon artış yaşandığını aktardı.

Bu dönemde zorunlu sigortalı işçi sayısı 38 bin azalırken; çırak, stajyer ve kursiyer sayısında Mayıs 2016’dan itibaren 1 milyon 250 bin (yüzde 312) civarında artış yaşandı.

Türkiye’de işsizlik yüzde 17,3

TÜİK’in verilerine göre 2017 yılı Haziran döneminde 3 milyon 251 bin kişinin (yüzde 10,2) işsiz olduğu belirtilirken, DİSK-AR’ın Haziran 2017 verilerine göre Türkiye’deki işsiz sayısı 5 milyon 914 bin (yüzde 17.3).

‘Rakamlar şişiriliyor, güvencesiz çalışmaya boyun eğdiriliyor’

Mezopotamya Ajansı‘na konuşan DİSK-AR Araştırma Uzman Yardımcısı Deniz Beyazbulut, “İktidarın Milli İstihdam Seferberliği adıyla yapılan kampanyanın gerçekte güvencesiz bir çalışma olan stajyer, çırak ve kursiyerlerden oluşan bir istihdam olduğu” değerlendirmesinde bulundu.

Zorunlu sigortalı çalışmanın gittikçe azaldığını ifade eden Beyazbulut, “İstihdamda artış olduğu gösterilse de çırak, stajyer ve kursiyerlerdeki artış nedeni ile istihdam seferberliği için yapılan teşviklerin başarısızlığın göstergesi olduğunu” dedi.

Beyazbulut, istihdamın çırak, stajyer ve kursiyerlerde yapılması ile rakamlarda bir şişirmenin yapılmak istendiği değerlendirmesinde bulunarak, “İşsizlik rakamlarının yüksek olması nedeni ile işçilerin de güvencesiz çalışmaya boyun eğdirildiğine” değindi.