Ana SayfaGüncelTürkiye ‘bağımsız Kürdistan’a karşı İran ve Irak merkezi yönetimiyle ‘beraber’

Türkiye ‘bağımsız Kürdistan’a karşı İran ve Irak merkezi yönetimiyle ‘beraber’

HABER MERKEZİ – Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumuna karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’dan gelen ayrı ayrı açıklamalarda, İran ve Irak merkezi yönetimi ile ‘koordinasyon’ içinde olunduğu belirtildi.

Erzurum’daki il danışma toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde bir kez daha Irak Kürdistan Bölgesi’nin ‘bağımsızlık referandumu’ vardı.

Mesud Barzani yönetimiyle geçmişteki ‘iyi’ ilişkilere atıfta bulunan Erdoğan, şunları söyledi:

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine en büyük desteği biz verdik.  Geçmişte yaptıklarımızdan asla pişman değiliz ama madem artık şartlar değişmiştir, bizim kendilerine eskiden beri her türlü desteği verdiğimiz Kuzey Irak yerel yönetimi ülkemize rağmen bir adım atmıştır, öyleyse bunun da bedelini ödeyecektir. İsrail bayraklarıyla sokakta dolaşılması bizi üzdü. Demek ki Mossad’la bu yönetimin geşmişi bir ve beraberdi.

Kürdistan Bölgesi yönetiminin ‘kafasına göre harita çizdiğini’ ifade eden Erdoğan, Kerkük’ün de bunlardan biri olduğunu, uluslararası hukukun Kerkük’ü ‘tartışmalı bölgeler’ kategorisine koyduğunu belirterek, “Ama bunlar ne diyor? Bunlar diyor ki ‘Kerkük bizimdir.’ Sen ne diyorsun, Kerkük’ün tarihinde siz var mısınız? Yoksunuz” diye konuştu.

Erdoğan Kürdistan Bölgesi’ne karşı İran, Suriye ve Irak merkezi yönetimi ile birlikte hareket edildiğini de belirterek, şöyle devam etti:

Şu anda biz komşu ülkeler, İran, merkezi yönetim ve Suriye tarafı olmak üzere hepsiyle irtibat halinde buradaki olumsuz gelişmelere hazır olduğumuzu bildirdik. Kuzey Irak yönetiminin kendi kafasına göre çizdiği haritadaki pek çok yerleşim yerinde bu gelişmelere müsaade edemeyiz.

Yıldırım: Irak ve İran’la koordinasyon içindeyiz

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım da Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumunun ardından İran ve Irak ile ortak toplantı yapılacağını söyledi.

“Gereken neyse her şey yapılacak” diyen Yıldırım’ın operasyon sinyali de verdiği açıklaması şöyle:

Türkiye’nin güney sınırlarında olabilecek bir statü değişikliği, bir yapay devlet oluşturma çabası Türkiye’nin milli güvenlik meselesidir. Türkiye, milli güvenlik meselesi konu olduğunda her türlü hareketi, ikili ve uluslararası anlaşmalardan doğan bütün haklarını kullanmakta asla tereddüt etmeyecektir. Bu bağlamda bölgeye yönelik bundan sonraki bütün ilişkilerimiz Irak merkezi hükümetiyle yani Bağdat ile yönetilecektir. İran, Irak ve Türkiye olarak bölgede oynanan oyunları akamete uğratmak için koordinasyon içinde çalışıyoruz.

Previous post
Eduardo Galeano’nun son kitabı ‘Hikaye Avcısı’ ilk kez Türkçede
Next post
Özakça ve Karadağ'dan çağrı: Nuriye bu şartlarda direnirken hiçbirimizin sızlanmaya hakkı yok