Ana SayfaGüncelTürkiye, Irak ve İran’dan bağımsızlık referandumuna karşı ortak bildiri

Türkiye, Irak ve İran’dan bağımsızlık referandumuna karşı ortak bildiri

HABER MERKEZİ – Türkiye, Irak ve İran dışişleri bakanlarının gerçekleştirdiği ‘Üçlü Toplantı’nın ardından açıklanan ortak bildiride, Irak Kürdistan Bölgesi’nin düzenleyeceği referandumun yapılmaması gerektiği savunularak, “Eş güdüm içinde karşı tedbirler almayı göz önünde bulundurma hususunda mutabık kalındığı” belirtildi.

Birleşmiş Milletler 72’inci Genel Kurulu görüşmeleri için Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bir araya geldi.

Toplantının ardından kabul edilen ortak bildiride, üç bakanın “Irak Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumunu görüştükleri” kaydedildi.

“Bakanların, Irak’ın siyasi birlik ve toprak bütünlüğü konusundaki kesin kararlılıklarını tekrar teyit ettiğinin” ifade edildiği bildirde, üç ülkenin dışişleri bakanlarının referanduma net bir biçimde karşı oldukları kaydedildi.

Öte yandan referandumun, bölgede bastırılması zor yeni ihtilaflara yol açma riski olduğu savunuldu.

Bakanların, Irak Kürdistan Bölgesi’nin referandumu düzenlemekten kaçınması konusunda uyarmaya karar verdiğinin de belirtildiği bildiride, “Referandumun Kürtlere ve Irak Kürdistan Bölgesi’ne bir faydasının olmayacağı” öne sürüldü.

Kabul edilen ortak bildiride, “Eş güdüm içinde karşı tedbirler almayı göz önünde bulundurma hususunda mutabık kalındığı” da ifade edildi.


Referandum ‘gereksiz’ diyen ABD: Diretmenin Kürtler dahil Iraklılara bedeli olur


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Sanatçılar atölyelerini 'Açık Stüdyo Günleri' ile ziyarete açıyor
Sonraki Haber
'Gerekçe' OHAL: Musa Anter Ödül Töreni yasaklandı