Ana SayfaGüncelTürkiye petrol ithalatını Irak hükümetiyle sınırlandıracak

Türkiye petrol ithalatını Irak hükümetiyle sınırlandıracak

HABER MERKEZİ – Başbakan Binali Yıldırım ile Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin telefon görüşmesi sonrası Irak Başbakanlığı ofisinden yapılan açıklamada, “Türkiye’nin Irak hükümetinin alacağı bütün kararlara destek vereceği” aktarıldı. Yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin ham petrol ithalatı Bağdat hükümeti ile sınırlandırılacak.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin 25 Eylül’de düzenlediği ‘bağımsızlık referandumundan’ yüzde 92,73 ile ‘Evet’ çıkmasının ardından dün gece Başbakan Binali Yıldırım ve Irak Başbakanı Haydar el-İbadi bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, Türkiye’nin ham petrol ithalatı konusunda sadece Bağdat hükümetini muhatap alacağı aktarıldı.

BBC Türkçe’nin Reuters’a dayandırdığı habere göre Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin, Irak hükümetinin aldığı ya da alacağı “bütün kararlara destek vereceğini” söyledi.

Ayrıca Türkiye’nin alacağı önlemler çerçevesinde, “ham petrol ithalatını Bağdat hükümeti ile sınırlandırması” da yer alıyor.

Türkiye, telefon görüşmesini doğruladı

Açıklamada, Ankara’nın Irak Kürdistan Bölgesi ile halihazırdaki petrol anlaşmasının geleceğine ilişkin bilgi verilmedi.

Anadolu Ajansı, Başbakan Yıldırım’ın, Irak Başbakanı el-İbadi ile telefonda görüştüğünü doğruladı, ancak görüşmede ham petrol ihracatı konusunun gündeme gelip gelmediğini belirtmedi.

Hükümetten henüz konuyla ilgili açıklama da gelmedi.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Kerkük de dahil şu anda günlük petrol ihracatı yaklaşık 600 bin varil.

Türkiye’den uçuşlar Cuma günü askıya alınıyor

İran’ın ardından Türkiye de Irak Kürdistan Bölgesi’ne olan uçuşlarını durduruyor.

Erbil Başkonsolosluğu, Türkiye’den yapılan uçuşlarla ilgili yaptığı açıklamada, “THY, Atlas Global ve Pegasus tarafından Türkiye’den Erbil ve Süleymaniye’ye yapılmakta olan karşılıklı seferlerin Cuma günü saat 18.00 den itibaren gerçekleştirilmesi mümkün olamayacak” denildi.

Öte yandan Katar havayolları, hava sahası açık olduğu müddetçe Erbil’e uçuşları sürdüreceklerini açıkladı.