Ana SayfaGüncel‘Türkiye’deki kötüye gidiş dikkate alınmamış olabilir’: Almanya’da iltica başvurularının çoğuna ret

‘Türkiye’deki kötüye gidiş dikkate alınmamış olabilir’: Almanya’da iltica başvurularının çoğuna ret

HABER MERKEZİ – Almanya’ya bu yıl iltica başvurusunda bulunan 8 bin 457 Türkiye vatandaşından 5 bin 40’ının başvurusunun reddedildiği bildirildi. Mültecilere yardım örgütü ‘Pro Asyl’ Başkanı Günter Burkhard ise alınan kararı ve Almanya hükümetini eleştirerek, “Türkiye’deki durumun hızla kötüye gitmekte oluşunun dikkate alınmamış olabileceği yorumunda” bulundu.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin verilerine göre 15 Temmuz darbe girişiminden sonra 615’i devlet çalışanı ve onların aileleri olmak üzere 8 bin 500 Türkiye vatandaşı sığınma hakkı kazanabilmek için Almanya’daki makamlara başvuruda bulundu.

DW Türkçe’nin Almanya’da yayınlanan Tagesspiel gazetesine dayandırdığı habere göre, Türkiye’den Almanya’ya yapılan iltica başvurularının büyük bölümü reddedildi.

Bu yıl içinde 8 bin 457 başvurunun karara bağlandığı ve Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nin 5 bin 40 başvuruyu “dayanaksız” olduğu gerekçesiyle reddettiği bildirildi.

Her başvurunun ayrı incelenip karara bağlandığını bildiren kurum, ret nedenleriyle ilgili ise bir açıklama yapmadı.

Yabancılar Kayıt Merkezi’nden alınan bilgilere göre 31 Ağustos 2017 itibariyle 6 bin 784 Türkiye vatandaşı hakkında da sınır dışı edilme kararı alındı.

Berlin ve Saksonya eyaletlerinin başvurusu reddedilen toplam 6 kişiyi sınırdışı ederek Türkiye’ye gönderdiği öğrenildi.

‘Türkiye’de hukuk devleti ilkeleri geçerli değil ise bunun sonuçları olmalı’

‘Pro Asyl’ adlı mültecilere yardım örgütünden Günter Burkhardt, iltica başvurularını ve alınan kararları değerlendirdi.

Örgüt başkanı Burkhardt, “Türkiye’deki durumun yeterince dikkate alınmamış olabileceği” yorumunda bulunarak “Türkiye’deki durumun hızla kötüye gitmekte oluşunun dikkate alınması gerektiğini” söyledi.

Türkiye’deki insan haklarının durumunu dikkatte almadığı gerekçesiyle Almanya hükümetini de eleştiren Burkhardt, “Hristiyan Demokrat Birlik seçim programında Türkiye’de hukuk devleti ilkelerinin geçerli olmadığından söz ediyorsa, bunun sonuçları olmalıdır” dedi.