Ana SayfaGüncelÜç mahpustan biri öğrenci: Cezaevlerinde 69 bin 301 öğrenci var

Üç mahpustan biri öğrenci: Cezaevlerinde 69 bin 301 öğrenci var

HABER MERKEZİ – Cezaevlerindeki öğrenci sayısını açıklayan Adalet Bakanlığı, 69 bin 301 öğrencinin tutuklu ve hükümlü olduğunu söyledi. Yani verilere göre her üç mahpustan biri öğrenci, bu da tarihin en yüksek mahpus sayısı anlamına geliyor.

Adalet Bakanlığı, 2016 sonunda cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü öğrenci sayısının 69 bin 301 olduğunu açıkladı.

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre bakanlık bu verileri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e konuya dair yönelttiği soru önergesi üzerine açıkladı.

CHP’li vekilin, “Ceza İnfaz Kurumlarındaki Öğrenci Mahkûmlar”a ilişkin önergesine bakanlığın yanıtı şöyle:

Ceza İnfaz Kurumlarında 2016 yılı sonu itibariyle toplam hükümlü ve tutuklu öğrenci sayısı 36 bin 33 ve bu kişiler lise ve dengi okullar, ön lisans ve lisans programlarına kayıtlı. Ayrıca açıköğretim programlarına kayıtlı toplam 33 bin 268 hükümlü ve tutuklu bulunuyor.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’deki cezaevlerinde 2013 Mayıs ayı itibariyle 2 bin 776 tutuklu ve hükümlü öğrenci bulunuyordu. Son veriler ışığında bu sayının 2016 yılı sonu itibariyle 25 kat artarak, 69 bin 301’e yükselmiş oldu.

Ayrıca bakanlığın açıkladığı bu verilere kayıt dondurarak eğitim öğretim hakkı kısıtlanan öğrenciler dahil değil. Buna dair bilgi, “Bakanlık kayıtlarında olmadığı” gerekçesi ile paylaşılmadı.

“Her üç mahkumdan biri öğrenci”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP’li İlgezdi ise şunları söyledi:

Türkiye tarihinin en yüksek mahkûm öğrenci sayısına bu iktidar döneminde rastlıyoruz. 69 bin mahkûm, hapishanelerde zor koşullarda eğitimlerine devam ediyor. Bu sayı 2016 yılı sonu itibariyle hapishanedeki mahkûmların üçte birine denk geliyor. Yani her üç mahkûmdan biri öğrenci.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Turgenyev'in 'Duman'ı Yordam'dan çıktı
Sonraki Haber
İki Almanya vatandaşı daha Türkiye’de gözaltına alındı