Ana SayfaGüncelYıldırım: Vatandaş endişe etmesin, savaşa girmiyoruz

Yıldırım: Vatandaş endişe etmesin, savaşa girmiyoruz

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen referandumla birlikte “krizin zirve” yaptığını belirten Başbakan Binali Yıldırım, “Dönülmez bir noktaya geldiği için bundan sonrası hiç hoş olmayan rahatsız edici gelişmelerin de olacağı bir sürecin başlangıcı olacak” dedi. Türkiye’nin Habur sınırında düzenlediği tatbikata Irak’ın da katılacağını açıklayan Yıldırım, “Vatandaşımız endişe etmesin, savaşa girmiyoruz sınır ötesi tedbir alıyoruz” dedi.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde bağımsızlık referandumu devam ederken Başbakan Binali Yıldırım televizyon kanallarının ortak yayınında referandumla ilgili açıklamalarda bulunuyor.

Yıldırım referandumun “bölgede hiç hoş olmayan, rahatsız edici gelişmelerin başlangıcı” olacağını söyledi.

Yıldırım şunları söyledi:

Kriz zirve yaptı. Dönülmez bir noktaya geldiği için bundan sonrası hiç hoş olmayan rahatsız edici gelişmelerin de olacağı bir sürecin başlangıcı olacak. Ama inatla Kerkük gibi, Musul gibi anayasayla tanınmış sınırlar dışında da bu referandumu yapma inadı sıcak çatışmaya zemin hazırlamıştır. Bunun bedeli günahsız sivil insanlar olacaktır.

Türkiye’nin karşısındaki “meşru otoritenin” Bağdat’taki merkezi hükümet olduğunu aktaran Yıldırım, ve atılacak askeri adımların da Irak merkezi yönetimi ile koordinasyon içinde olacağını belirtti.

Yıldırım şöyle devam etti:

Sınır geçişleri, boru hatları gibi konularda muhatabın sadece kendileri olduğunu, muhatabın Bağdat olması konusunda bize bilgilendirme yaptılar. Kriz artık zirve yaptığı için bundan sonrası hiç hoş olmayan gelişmelerin de olacağı bir sürecin başlangıcı bölgede. Ümit ederiz ki böyle bir durumla karşı karşıya kalmayız. İnatla, Kerkük, Musul gibi, sınırlar dışında da referandumu yapma inadı bir anlamda da sıcak çatışmaya da zemin hazırlamıştır. Bunun da bedeli oradaki günahsız sivil insanlara olacaktır. Bundan sonraki adımlarda Irak merkezi yönetimini daha fazla doğrudan muhatap alarak karar vereceğiz.

Sınır kapıları, hava alanları bundan böyle merkezi yönetimin sevk ve idaresinde. Petrol ve iletişim alanları da buna dahil. Alacağımız kararlardaki, karşımızdaki meşru irade, otoriter Bağdat’tır. Bu görüşmeler sürüyor, uygulama da kısa sürede başlayacak. Resmi talepler geldi. Hangisi en kolay uygulanır, komite Başbakanlık bünyesinde bunları değerlendiriyor.

Türkiye’nin Habur sınırında düzenlediği tatbikata Irak’ın da katılacağını açıklayan Yıldırım, “Vatandaşımız endişe etmesin, savaşa girmiyoruz sınır ötesi tedbir alıyoruz” dedi.

Kadir Topbaş’ın istifası

Başbakan Yıldırım gazetecilerin Kadir Topbaş’ın istifasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na kimin geleceğine ilişkin sorusunun da yanıtladı.

Yıldırım, “Bir ilçe belediye başkanı gelebilir” dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş istifa etti


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Duruşmaya üç gün kaldı: Gülmen ve Özakça 201 gündür açlık grevinde
Sonraki Haber
'Uzaylı yardımı' değil: Mısır piramitlerinin inşasının sırrı çözülüyor