Ana SayfaGüncelYıldırım’a göre referandum ‘gayri meşru’: Hesabını soracağız

Yıldırım’a göre referandum ‘gayri meşru’: Hesabını soracağız

HABER MERKEZİ – Başbakan Binali Yıldırım, Irak Kürdistan Bölgesi’nde yapılacak referanduma ilişkin, “Referandumun hesabını, yanlışta ısrar edenlerden soracağız” ifadelerini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım Ankara’da, AKP Mamak 6. Olağan İlçe Kongresi’ne katıldı.

Kongrede konuşan Yıldırım’ın gündeminde yarın Irak Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenecek bağımsızlı referandumu vardı.

Yıldırım “Kuzey Irak’taki referandum yok hükmündedir” dedi.

Yıldırım’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Dün TBMM’de önemli bir karar aldık. IKBY’nin kör inadı sonrası MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısını yaptık. Aldığımız kararları milletimizle paylaştık. Dün gece Meclisimizde MHP, CHP’nin gruplarının desteği ile de tezkereyi, yurt dışına asker gönderme, asker kabul etme tezkeresini de kabul ettik. Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda Meclisimiz hükümetimize 1 yıl daha yetki verdi.

Türkiye’nin güney hudutlarında herhangi bir statü değişikliği, herhangi bir şekilde yeni oluşumlar asla ve asla Türkiye tarafından hoş görülemez.

Kuzey Irak’ta yarın gerçekleştirilecek referandum gayri meşrudur, yok hükmündedir ve bu referandum sonrası yaşanacak muhtemel gelişmelerden bu referanduma karar veren, tek başına, halkı ile danışmadan, dünyada bütün milletlerin karşı çıktığı, bu referandumda inat eden Kuzey Irak Bölgesel yönetimi birinci derecede sorumlu olacaktır.

Bu coğrafyada, Türkler, Kürtler, Araplar, Asuriler, Yezidiler, 42 millet bir yaşadık. Bu referandum Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin hiçbir sorununa çözüm getirmeyecek. Bu referandum merkezi Irak yönetimi ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasındaki hiçbir meseleyi çözmeyecek. Bölgede var olan istikrarsızlığı, otorite boşluğunu ve kaosu daha fazla körükleyecek ve bunun bedelini orada yaşayacak insanlar ödeyecek. Yöneticilerin uçuk hayalleri yüzünden Kürt kardeşlerimize bu zulmü reva görenler, hesabını kendi halklarına ve bu işe karşı çıkan herkese vereceklerdir.