Ana SayfaEkoloji’10 bin yıllık tarih şantiye alanına döndü’: Hasankeyf şimdi de tel örgülerle kapatıldı

’10 bin yıllık tarih şantiye alanına döndü’: Hasankeyf şimdi de tel örgülerle kapatıldı

HABER MERKEZİ – Yıkımın aralıksız devam ettiği Hasankeyf’te tarihi mekan ve kale tel örgülerle çevrilerek ziyaretçilere tamamen kapatıldı. Hasankeyf’i görmek için gelen ancak yıkımla karşılaşan İngiltereli turist Matthew Turner, buradaki 10 bin yıllık bir tarihin restore edilmek yerine yıkılmasından büyük üzüntü duyduğunu söyledi ve ekledi: “Seslerinin dünyada duyulması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum”.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan tarihi kent Hasankeyf’teki yıkım devam ediyor.

Bölgede iş makinelerinin çalışmasıyla oluşan tahribat artarak sürerken tarihi mekanlar ve Hasankeyf kalesi tel örgülerle çevrilerek ziyarete kapatıldı.

İlçeyi gezmek için gelen ziyaretçiler tarihi mekanı, tel örgülerin ardından seyredip gitmek zorunda kaldıkları için üzüntülü.

İngiltereli Matthew Turner, her yıl burayı ziyaret etmek için gelen binlerce turistten biri.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan 33 yaşındaki Turner, Hasankeyf’i görmek için geldiğini ancak içeri girmesine dahi izin verilmediğini söyledi.

“İngiltere’den 10 bin yıllık bir tarihi görmek için geldim”

Türkiye’deki uygulamalar nedeniyle görüntü vermek istemeyen Turner, “10 bin yıllık bir tarih, İngiltere’den burayı görmeye geldim. Öğrendiğim kadarıyla iki yıla kadar burası komple sular altında kalacak. Bir daha istesek de görme şansımız olmayacak” diye konuştu.

“Dünyanın yedi harikası arasına girmeye aday bir yer”

“Burayı daha modern, daha güzel yapmaları gerekirken yıkıyorlar” diyen Turner şu örneği verdi:

Burası da Machu Picchu gibi tarihi bir yer, Machu Picchu dünyanın yedi harikası arasına girmiş bir şehir. Buraya aynı özen gösterilse yedi harikası arasına girmeye aday bir yer.

Türkiye’ye gelmeden önce internette ‘nerelere gidilmeli?’ şeklinde bir tarama yapıldığında insanların karşısına ilk çıkan yerlerden birinin Hasankeyf olduğunu kaydeden Turner devamla şunları söyledi:

Orada fotoğraflara baktığınızda harika bir yer olduğunu görüyor ve görmek istiyorsunuz. Ancak buraya geldiğinizde etrafı tellerle çevrilmiş ve içeri girmenize dahi izin verilmeyen iş makinelerinin çalıştığı bir şantiye ile karşılaşıyorsunuz. Hasankeyf’in yıkılmaması için bazı sosyal medya grupları var, gelişmeleri oradan da yakından takip ediyorum. Seslerinin dünyada duyulması için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.

“Size muazzam bir baskı var, dünyaya duyurmaya çalışacağım”

Hasankeyf’teki yıkımı dünyanın bilmediğini vurgulayan Matthew Turner, “Bunu dünyaya duyurmak için uğraşan sizlere izin verilmiyor. Muazzam bir baskı uyguluyorlar size. Burayı dünyaya duyurmak için daha fazla uğraşmamız gerekiyor” dedi.

Turner buranın ardından Diyarbakır’ın Sur ilçesini ziyaret edeceğini de belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Afyonkarahisar'da bulunan, Luvi dilinde yazılan yazıt 3 bin 200 yıllık sırrı çözdü
Sonraki Haber
100’üncü günde Türkiye’ye çağrı: 'Suçlamalar uydurma, derhal serbest bırakın'