Ana SayfaGüncel13 ay sonra ilk duruşma: Tutuklu iki gazeteciye tahliye

13 ay sonra ilk duruşma: Tutuklu iki gazeteciye tahliye

HABER MERKEZİ – 13 aydır tutuklu bulunan gazeteciler Şirin Çoban ve İlker İlkan çıkarıldıkları ilk duruşmada ‘adli kontrol şartı’ ile tahliye edildi.

Mersin’de Eylül 2016’da tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanları Şirin Çoban ve İlker İlkan, “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla haklarında açılan davanın ilk duruşması bugün Mersin 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya tutuklu gazeteciler duruşmaya getirilmezken, aileleri ve avukatları hazır bulundu.

Tutuklu sanıklar İlker İlkan Ermenek Kapalı Cezaevi’nde Ses ve Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, Şirin Çoban da Tarsus Cezaevi’nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz alan gazeteci Şirin Çoban, Kürtçe savunma yaparak, isnat edilen suçlamaları reddetti. Sadece gazete dağıttığını ve 13 aydır bu yüzden tutuklu olduğunu kaydeden Çoban, üzerlerinde bulunan dergilerin toplatma kararı olduğunu ve yasaklı yayın olup olmadığını da belirtti.

Tutuklandığı günden bu yana sağlık sorunları yaşadığını da kaydeden Çoban, cezaevinde yaşanan sıkıntıları da anlattı. Çoban, hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulduğunu kaydederek, beraat talebinde bulundu.

Gazeteci İlker İlkan da sadece gazete dağıtımı yaptığı için uzun süredir tutuklu bulunduğunu belirterek, beraatını istedi.

Gazetecilerin avukatlarının ardından söz alan iddia makamı ise suçun mahiyetinin göz önüne alınarak, İlkan ve Çoban’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, İlkan ve Çoban’ın uzun tutukluluk süresini göz önüne alarak, “adli kontrol şartı”yla tahliye kararı verdi.