Ana SayfaEkonomi4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ilk kez 5 bin TL’nin üzerinde

4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı ilk kez 5 bin TL’nin üzerinde

HABER MERKEZİ – Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından “açlık ve yoksulluk sınırı araştırması”na göre dört kişilik bir aile için geçtiğimiz ayın “açlık sınırı” 1544 lira olurken, “yoksulluk sınırı” ilk kez 5 bin liranın üzerine çıktı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının” Ekim ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, Eylül’de dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı”, bin 544 lira olarak kaydedildi.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise ilk kez beş bin lirayı geçerek 5 bin 30 lirayı buldu.

Gıda ürünlerinde fiyat artışı

Tek bir kişinin yaşama maliyetinin bin 927 lira 10 kuruş hesaplandığı Eylül ayında, Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1,43 arttı.

Süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay bütün ürünlerde artış görüldü.

Günlük tüketimi fazla olan bu ürünlerdeki –düşük tutarlarda da olsa- gerçekleşen fiyat artışı mutfak harcaması artışını artıran önemli faktör oldu.