Ana SayfaToplumsal Cinsiyet8 Mart davasında yargılanan iki kadına beraat

8 Mart davasında yargılanan iki kadına beraat

HABER MERKEZİ – İzmir’de Eğitim Sen üyesi Ayşegül Kocaaslan ile Özlem Gündüz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde düzenlenen mitingde yaptıkları konuşma ve taşıdıkları döviz gerekçe gösterilerek haklarında açılan davadan beraat ettiler.

İzmir’de 2016 yılında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleşen mitingde Eğitim ve Bilim Emekçileri (Eğitim Sen) İzmir 1 Nolu Şube Kadın Sekreteri Ayşegül Kocaaslan’ın yaptığı konuşma ve Özlem Gündüz’ün taşıdığı döviz gerekçe gösterilerek haklarında dava açılmıştı.

“Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın 7’nci duruşması bugün İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya Kocaaslan, Gündüz ve avukatlarının yanı sıra çok sayıda kadın örgütü de katıldı.

Mahkeme heyeti, Özlem Gündüz’ün daha önce 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasının 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirildiğini belirtti.

Yaptıkları savunmada üzerlerine atılı suçlamaları reddeden Kocaaslan ve Gündüz beraatlerini istedi.

Ardından söz alan Gündüz’ün avukatı Fatma Demirer de müvekkilinin beraatını istedi.

‘Suç teşkil eden bir durum değil’

Kocaaslan’ın avukatı Zöhre Dalkıran da, ortada suç teşkil eden bir olay olmadığını belirterek şunları kaydetti:

8 Mart’ta birçok siyasi parti, çok çeşitli sendikalar, kadın örgütleri bir araya gelip kadına yönelik her türlü şiddete duyarlılık göstererek hükümete seslerini duyurmak istediler. Basın açıklamasında Ekin Van bedeninin çıplak teşhir edilmesi yer alıyor. Bunun için Muş Valiliği bir açıklama yaptı. Bu duruma kayıtsız kalmadığı bir şeye biz kadınlar da kayıtsız kalmadık.

Paris’te katledilen 3 kadın cinayetinin aydınlatılmasını talep ettik. Kadınlar şiddete uğramasın diye açıklama ile duyarlılık gösterdik. Ayrıca, açıklamaların hepsi izinler alınarak yapılmıştır. Biz suç olduğunu düşünmüyoruz. Suç teşkil eden bir durum değildir.

İki kadına tahliye

Dalkıran’ın ardından konuşan iddia makamı, Gündüz’ün “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla cezalandırılmasını, Kocaaslan’ın ise beraatını istedi.

Kararını açıklayan mahkeme ise Kocaaslan ve Gündüz’ün üzerlerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.