Ana SayfaDünya9 yıldır tapınakta tutuluyordu: 12 yaşındaki ‘Yaşayan Tanrıça’ sosyal hayata döndü

9 yıldır tapınakta tutuluyordu: 12 yaşındaki ‘Yaşayan Tanrıça’ sosyal hayata döndü

HABER MERKEZİ – Nepal’de üç yaşındayken ailesinin ‘izni’ ile tapınağa gönderilen ve dokuz sene boyunca ‘izole’ bir şekilde burada tutulan ‘Yaşayan Tanrıça’ Matina Shakya, ergenliğe girmesinin ardından yaşıtlarıyla birlikte okula gitmek üzere sosyal hayata geri döndü.

Nepal’de Matina Shakya isminde bir kız çocuğu, üç yaşındayken “Kumari”, yani Hindu Tanrıçası Taleju’nun vücut bulmuş hali olduğu gerekçesi ile ailesinin de ‘onayı’ ile tapınakta yaşamak üzere sosyal hayattan koparılmıştı.

Dokuz senedir başkent Katmandu’daki Royal Kumari Tapınağı’nda yaşayan ‘Yaşayan Tanrıça’ya normalde yılda yalnızca on üç kez, bayramlar ve özel günlerde ‘kendisine tapan halka karışma izni’ veriliyordu.

Üstelik bu sürelerde de ayaklarının yere değmemesi gerektiği için Shakya, insanların omuzlarında taşınıyordu.

Royal Kumari’de ‘Yaşayan Tanrıça’, devlet yetkililerinin ‘kutsanması’ görevini dahi üstleniyordu.

Katmandu’da 12 Kumari bulunuyor

Katmandu’da toplamda 12 Kumari bulunurken, sadece ‘en önemlileri’ toplumdan izole ediliyor, bir Kumari ergenlik çağına geldiğinde ise topluma geri dönüyor, onun yerini yeni bir kız çocuğu alıyor.

Independent’ın haberine göre Kumari Matina, 28 Eylül’de ergenliğe girmesinin akabinde ’emekli’ oldu ve yerini 3 yaşındaki Trishna Shakya’ya bıraktı.

Matina’nın babası AFP’ye şöyle konuştu:

Kızımla gurur duyuyorum. Bu bizim antik çağlardan getirdiğimiz bir gelenek, uygulamak zorundayız. Eminim okula gidecek ve çok da başarılı bir öğrenci olacak; topluma adapte olmasında da bir sıkıntı yaşanmayacak.

Kumari iken günde 3 saat ders gören Matina’nın şimdiki öğretmeni Laxmi Maharjan ise, “Emekli bir kumarinin okulumuzda olmasından çok memnunuz. O bana ‘hocam’ diyor ama ben ona hala ‘tanrıça’ diyorum. Kendimi onun öğretmeni olduğum için çok şanslı hissediyorum” dedi.

İnsan hakları aktivistleri: Kumari geleneği sakıncalı

Sanskritçe prenses anlamına gelen Kumari geleneği, Katmandu Vadisi’nde yaşayan yerli Newar halkına dayanıyor.

İnsan hakları aktivistleri, kumari geleneğinin kız çocuklarını okullarından ve sosyal hayattan koparması dolayısıyla sakıncalı olduğunu savunuyor.

Fakat Nepal Yüksek Mahkemesi 2008’de verdiği bir karar ile, uygulamanın çocuk işçiliğe sebep olmadığı ve kız çocuklarının özgürlüğünü kısıtlamadığına hükmetti.

1990’larda eski Kumari Rushmila Shakya, ‘normal hayata dönüşünün ne kadar zor olduğunu’ anlattığı bir kitap yazmıştı.


Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rektör Gönüllü: Kadının elini tutmak ateşi avuçlamaktan daha korkunçtur
Sonraki Haber
Şırnak'ta TOKİ konutlarının yapıldığı alanda bir cenaze bulundu