Ana SayfaEkonomiAB ‘resmen’ kararını verdi: Türkiye’ye yapılan mali yardımlar azaltılacak

AB ‘resmen’ kararını verdi: Türkiye’ye yapılan mali yardımlar azaltılacak

HABER MERKEZİ – AB Komisyonu Başkanı, Türkiye’ye ayrılan fonların azaltılması teklifinde anlaşma sağlandığını açıkladı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de iki gün süren Avrupa Birliği Liderler Zirvesi sona erdi.

Zirvenin en önemli gündemlerinden biri Türkiye’ye yapılan mali yardımlardı.

Zirve sonunda açıklama yapan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’ye sağlanan katılım öncesi mali yardımların gözden geçirileceğini söyledi.

Juncker, “Fonları başka bir tarafa yöneltmeye ve muhtemelen aşağı indirmeye yönelik bir düzenleme teklifinde bulunma konusunda anlaştık” dedi.

Söz konusu fonların 3’te 1’lik kısmının sivil toplum, hukukun egemenliği, insan ve çocuk hakları ile ilgili alanlara yönelik olduğunu anımsatan Juncker, fonun bu alanlardaki kısmını artırma ihtimalleri bulunduğunu ifade etti.

Konsey Başkanı Donald Tusk da AB Komisyonu’na üyelik öncesi fonların kesilip kesilmemesine ilişkin teklif hazırlaması için yetki verdiklerini söyledi.

Tusk, “Bu önemli bir tartışmaydı. Ankara’ya kapıyı açık tutmak istiyoruz. Fakat Türkiye’de şu andaki gerçeklik bunu zorlaştırıyor” diye konuştu.

Merkel sinyali vermişti

Almanya Başbakanı Angela Merkel, dünkü görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada Türkiye’ye yönelik fonların kesilmesi konusunda üye ülkelerin anlaştıklarını açıklamıştı.

AB’nin yardımları

Olası bir AB üyeliği öncesinde tam üyelik müzakereleri yürüten Türkiye’ye yapılan mali yardımlar dört ana alanı kapsıyor.

Yardımların en yoğun yapıldığı alan ise AB’ye üyelik hazırlığı kapsamındaki reformlar için.

AB Komisyonu’nun verdiği bilgiye göre, 2016 yılındaki mali yardımların neredeyse yarısı, reformlara yönelik yapıldı.

Avrupa Birliği 2014-2020 dönemi için yaklaşık Türkiye’ye 4,5 milyar Euro mali yardım ayırmıştı. Şu ana kadar bunun 257 milyon Eurosu Türkiye’ye gönderildi.