Ana SayfaDünyaABD ‘hayır’ dedi: LGBTİ’lere idam cezası verilmesini yasaklayan öneri ‘yine de’ BM’den geçti

ABD ‘hayır’ dedi: LGBTİ’lere idam cezası verilmesini yasaklayan öneri ‘yine de’ BM’den geçti

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler tarafından sunulan “LGBTİ’lere, kimlikleri ya da yönelimleri yüzünden verilen idam cezalarının yasaklanması” önerisine ABD dahil 13 ülke ‘hayır’ dedi. Ancak öneri buna rağmen 27 ‘evet’ oyu ile kabul edildi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, (UNHCR) “LGBTİ’lere kimlikleri ve/veya yönelimleri yüzünden verilen idam cezalarının yasaklanması” önerisinde bulundu.

Öneride “inançlarını değiştirenler, herhangi bir dine hakaret edenler, ‘zina’ yapanlar ve karşılıklı rızaya dayalı eşcinsel ilişkiye girenler” için bazı ülkelerde hala uygulanan idam cezasının kaldırılması istendi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Suudi Arabistan ve Irak’ın da aralarında bulunduğu 13 ülke öneriye ‘hayır’ oyu verdi.

LGBTİ’lere  idam cezası verilmesini yasaklayan öneri BM’de kabul edildi

Telesur’un haberine göre 13 ülkenin verdiği ‘hayır’ oyuna karşılık 27 ‘evet’ oyu ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi öneriyi onayladı.

Gelen eleştiriler üzerine açıklama yapan ABD Dış İşleri Bakanlığı “Biz idam cezasının tamamen kaldırılması olarak anlayarak oy verdik” dedi.

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve Intersex Kuruluşu (ILGA) Başkanı Renato Sabbadini şöyle konuştu:

ABD gibi yüz milyonlarca insanın yaşadığı bir yerde ‘kimi sevdiği yüzünden’ bir kişinin ölüme mahkum edilmesine karşı çıkılmaması vicdanlık dışı. Önerinin kabul edilmesiyle bu korkunç yasaların kaldırılması ve uluslararası kamuoyunda yankı bulması önünde önemli bir adım atıldı.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz yıl ABD’nin Florida eyaletindeki Orlando kentinde bulunan bir eşcinsel kulübe IŞİD tarafından düzenlenen silahlı saldırıda 49 kişi hayatını kaybetmişti.

ABD Başkanı Donald Trump bu saldırının üzerine “sadece ABD değil, tüm dünyadaki LGBTİ’ler ile dayanışacağı” sözü vermişti.

Trump ayrıca Suudi Arabistan’ı da LGBTİ’leri maruz bıraktığı politikalar dolayısıyla eleştirmişti.

Ayrıca Aralık 2016’da, Obama’nın son haftalarında da ABD, ‘reşit olmayan, hamile olan ya da zihinsel engelli olanlar’ın idam edilmesinin yasaklanması önerisine ‘hayır’ demişti.


Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MEB rehberlik kitapçığında cinsel yönelim tanımı yer aldı
Sonraki Haber
Perinçek'in iddiası: Yakında AKP'li vekillere operasyon yapılacak