Ana SayfaGüncelABD Türkiye’den suçlamalar için delil sunmasını istedi

ABD Türkiye’den suçlamalar için delil sunmasını istedi

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu arasında yapılan görüşmede Tillerson’ın “yöneltilen suçlamalara ilişkin deliller sunulmasını” istediği açıklandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un “casusluk” iddiası ile tutuklanmasının ardından iki ülkenin karşılıklı olarak vizeleri askıya alması sonrası, iki ülke arasında bakanlıklar düzeyindeki ilk temas dün gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile telefonla görüştü.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ikilinin bu görüşmesine dair bir açıklama yaptı.

Sözcü Nauert, Tillerson’ın, Çavuşoğlu’na, “Türk hükümeti tarafından yapılan suçlamalarda şeffaflığın önemini vurguladığını” söyledi.

Heather Nauert’in Türkiye ve ABD arasındaki vize restleşmesinin ardından ilk kez yapılan Çavuşoğlu – Tillerson görüşmesine ilişkin açıklaması şöyle:

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson bugün Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Bakan Tillerson, Dışişleri Bakanı’na (Çavuşoğlu) ABD’nin Türkiye diplomatik misyonlarındaki Türk vatandaşı çalışanlarının ve birçok ABD vatandaşının gözaltına alınmasına ilişkin derin endişelerini dile getirdi.

Bakan Tillerson Türk hükümeti tarafından yapılan suçlamalarda şeffaflığın önemini vurguladı ve Türk hükümetinin bu suçlamalara ilişkin delilleri sunması gerektiğini belirtti.

Bakan Tillerson ve Bakan Çavuşoğlu ABD’nin bu tutuklamalara ilişkin endişelerini gidermek için iki tarafın sıcak temas halinde kalması konusunda anlaştılar.