Ana SayfaDünyaABD’den Barzani açıklaması: Takdir ediyoruz

ABD’den Barzani açıklaması: Takdir ediyoruz

HABER MERKEZİ – ABD yönetimi, Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin başkanlık için bir dönem daha görevde kalmama kararını takdir ettiğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin Bölge Başkanlığı görevini bırakma kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “ABD, Mesud Barzani’nin bir dönem daha Kürdistan Bölgesi Yönetimi (KBY) Başkanlığına talip olmama kararını ve KBY Parlamentosunun başkanlık yetkilerini diğer kurumlara devretmesini takdir etmektedir” ifadesine yer verildi.

Nauert, açıklamasında, “ABD, KBY Başbakanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile aktif bir şekilde temasa geçmeyi sabırsızlıkla beklemektedir. Güçlü bir KBY, birleşik ve federal bir Irak’ın uzun vadeli istikrarı ve IŞİD’in mağlup edilmesi için vazgeçilmezdir” ifadesini kullandı.

Bakanlık Sözcüsü ayrıca, Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm siyasi partilere gündemdeki sorunların çözümüne katkıda bulunmaları noktasında çağrı yaptı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin “IŞİD’e karşı mücadelede” ve “KBY ile yeni diyalog başlatmasında” önemli adımlar attığını vurgulayan Nauert, Bağdat ile Erbil arasında işbirliği çağrısı da yaparak, tüm çatışmaların sona ermesini beklediklerini kaydetti.

Ne olmuştu?

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin, dün Kürdistan Parlamentosu’nda okunan mektubunun içeriğinde, “1 Kasım 2017 tarihinden itibaren Bölge Başkanlığı görevinden ayrılıyorum” ifadesi yer almıştı.

Öte yandan Barzani’nin yetkilerinin hükümet, parlamento ve Adalet Konseyi’ne devredilmesi kararı da Kürdistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucunda oy çokluğuyla kabul edilmişti.




Önceki Haber
Carlos Latuff cezaevlerindeki 668 bebeği çizdi
Sonraki Haber
Arınç'tan Gökçek yorumu: Sabrettim ve kazandım