Ana SayfaDünyaABD’den Erdoğan’a yanıt: Vize kararı Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’la koordinasyon içinde alındı

ABD’den Erdoğan’a yanıt: Vize kararı Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray’la koordinasyon içinde alındı

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize krizine ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’den vize başvurularının askıya alınması kararının Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray ile koordinasyon içinde alındığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında, Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize krizine dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Büyükelçisi John Bass hakkında yaptığı açıklamalara yanıt verdi.

Sözcü Nauert, Türkiye’den vize başvurularının süresiz askıya alınması kararının ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray ile koordinasyon içinde alındığını söyledi.

Nauert, görev süresinin sonuna yaklaşan Türkiye Büyükelçisi John Bass’ın ülkenin “en iyi diplomatlarından biri” olduğunu da söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, konsolosluk çalışanlarının tutuklanmasını “rahasız edici” bulduklarını belirterek, Ankara hükümetinin neden böyle bir adım atmış olduğuyla ilgili bazı soru işaretlerinin bulunduğunu ifade etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre Nauert ayrıca, tutuklu konsolosluk çalışanının avukatıyla görüşmesine izin verilmesi gerektiğini ve serbest bırakılmasının da diyaloğu başlatacak bir adım olduğunu söyledi.

Vize krizi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, “Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu” iddiası ile tutuklanmasının ardından ABD, 8 Ekim’de Türkiye’den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğunu duyurmuştu.

ABD’nin bu açıklamasının hemen ardından Türkiye de benzer bir açıklama yaparak, ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini askıya aldığını açıklamıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Bu sorunu biz başlatmadık” diyerek, “Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri’nin ta kendisidir” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan ayrıca, “Büyükelçi (ABD Büyükelçisi John Bass) bu kararı kendi başına aldı ise, ABD’nin bu elçiyi burada tutmaması gerekir…” de demişti.