Ana SayfaGüncelAfrin’e operasyon yine gündemde: ‘Gerekirse gireriz, tüm hazırlıklar tamam’

Afrin’e operasyon yine gündemde: ‘Gerekirse gireriz, tüm hazırlıklar tamam’

HABER MERKEZİ – Habur Sınır Kapısı yakınlarında 18 Eylül’de başlayan askeri tatbikat sürerken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan ‘Afrin’e operasyon’ mesajı geldi. Kalın, “Gerekirse Afrin’e gireriz. Operasyon için tüm hazırlıklar tamam” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber’de katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İran’a yaptığı resmi ziyarete değinen Kalın’ın gündeminde Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılan ve yüzde 93 oranında ‘evet’ sonucu çıkan bağımsızlık referandumu ve Afrin’e olası bir operasyon vardı.

Referandumunun Irak’ı bölmek amacı taşıdığını savunan Kalın, “Biz gerekli uyarıları yaptık. Geri adım atılırsa olumlu yaklaşırız” diye konuştu.

‘Gerekirse Afrin’e gireriz’

Kalın, Demokratik Birlik Partisi (PYD) kontrolündeki Afrin’e olası bir operasyonla ilgili olarak ise “Türkiye kendi güvenliği için gerekli gördüğü yer ve zamanda müdahaleyi yapar. Gerekirse Afrin’e gireriz. Operasyon için tüm hazırlıklar tamam” dedi.

Habur’daki tatbikat devam ediyor

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Şırnak’ın Silopi İlçesi Habur Sınır Kapısı yakınlarında 18 Eylül’de başlattığı tatbikat devam ediyor.

Devam eden tatbikatta bugün ise sınıra TIR’lar ile çok sayıda tank ve askeri araç sevki yapıldı.

Günlerdir sınırda tatbikat yapan Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesi’ne yönelik olası askeri müdahalesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, “Bu, Türkiye’nin boyunu aşar” demişti.

“Türkiye şu an sağ gösterip sol vurmaya çalışıyor” diyen Özsoy, asıl hedefin ise Afrin olduğunu söylemişti.


Hişyar Özsoy: Türkiye sağ gösterip sol vurmaya çalışıyor


Afrin’e saldırılar

Türkiye Haziran ayı itibariyle Afrin’e saldırıları artırmıştı.

Halk Savunma Güçleri’nin (YPG) Komutanı Sipan Hemo, 5 Temmuz’da yaptığı açıklamada Türkiye’nin son hazırlıklarının ‘savaş ilanı seviyesinde’ olduğunu söylemiş, bu açıklama ise Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş tarafından yalanlanmıştı.

Ancak YPG yaptığı açıklamalarda Afrin ve Kobani’deki köylerin defalarca hedef alındığını bildirmişti.

Öte yandan Türkiye’nin Suriye’de desteklediği ÖSO grupları ile birlikte Afrin civarına 12 karargah kurduğu ve buralara sevkiyat yaptığı da iddia edilmişti.

YPG kaynakları köylere kurulan karargahların olası bir Afrin saldırısında ‘ana üs olarak kullanacağını’ iddia etmişti.

YPG, devamla yaptığı açıklamalarda Afrin’e saldırmaya çalışan ÖSO mensupları ile çatışmalar yaşandığını duyurmuştu.

Ayrıca daha önceki demeçlerinde de birçok kez “Kuzey Suriye’de bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yer yer sınır ötesi operasyon sinyali vermişti.

Afrin Savunma Konseyi Başkanı Behçet Abdo ise Afrin’e yönelik olası bir operasyon ve saldırılara karşı hazırlıklı olduklarını belirtmiş, saldırılara karşı direneceklerini ve savaşacaklarını vurgulamıştı.




Önceki Haber
Sayı 4 bin 560'a yükseldi: 39 hakim ve savcı ihraç edildi
Sonraki Haber
DİNK DAVASI | Sanık Okan Şimşek: Hapis cezası ile tehdit edildim