Ana SayfaGüncelAİHM kabul etti: Avrupa Konseyi ve HRW tutuklu milletvekillerinin davasına müdahil oldu

AİHM kabul etti: Avrupa Konseyi ve HRW tutuklu milletvekillerinin davasına müdahil oldu

HABER MERKEZİ – AİHM, HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu tutuklu milletvekilleri ile ilgili açılan davaya, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri (AKİHK) Nils Muiznieks, sivil toplum kuruluşu ARTICLE 19 ile İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) müdahillik taleplerini kabul etti.

HDP’nin tutuklu bulunan milletvekillerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) davasında önemli bir gelişme yaşandı.

AİHM, davaya Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri (AKİHK) Nils Muiznieks, sivil toplum kuruluşu ARTICLE 19 ile İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) üçüncü taraf olarak müdahillik taleplerini kabul etti.

Konuya ilişkin HDP Genel Merkezi’nden şu açıklama yapıldı:

Hukuksuz bir şekilde tutuklanan ve bir yıla yakın süredir cezaevinde rehin tutulan Eş Genel Başkanımız Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekillerimiz, bilindiği gibi, tutuklanmış olmalarına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruda bulunmuştu.

Bu başvuru üzerine AİHM’de devam eden davaya, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks, sivil toplum kuruluşu ARTICLE 19 ile İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) yaptıkları üçüncü taraf olarak müdahillik talepleri kabul edilmiştir. Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerin parlamenterlerinden oluşan Parlamentolar Arası Birlik’in (IPU) müdahillik talebi ise mahkemeye ulaşmıştır.