Ana SayfaGüncelAlmanya tahliyelerden ‘memnun’: Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım

Almanya tahliyelerden ‘memnun’: Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım

HABER MERKEZİ – 8 tutuklu insan hakları aktivistinin serbest bırakılmasına dair Almanya’dan gelen açıklamalarda, tahliyelerden duyulan ‘memnuniyet’ dillendirilirken, Dışişleri Bakanı Gabriel “Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım” dedi. Hükümet Sözcüsü Seibert ise “Düşüncelerimiz hala hapiste olanlarla” paylaşımında bulundu.

Aralarında Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner’in de bulunduğu 8 tutuklu insan hakları aktivistinin tahliye edilmesi Almanya’da ‘memnuniyet’ ile karşılandı.

Görülen ilk duruşmada gelen tahliyelerin ardından Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner ülkesine dönecek.

Almanya hükümeti Steudtner’in serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılarken, halen hapiste bulunan diğer kişilerin durumuna dikkat çekti.

DW Türkçe’nin haberine göre Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert Twitter hesabından “Nihayet! Peter Steudtner ve diğer insan hakları savunucuları serbest bırakılıyor. Onlar için mutluyuz ve düşüncelerimiz hala hapiste olanlarla” paylaşımında bulundu.

Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de mahkeme kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım” dedi.

“Anlaşılamayan nedenlerle Türkiye’de hapiste tutulan başka Almanların da bulunduğunu” vurgulayan Gabriel, bu vakalar için de bir çözüm bulunması ve serbest bırakılmalarının sağlanması için çabaları kararlı bir şekilde sürdürecekleri mesajını verdi.

Ne olmuştu?

5 Temmuz’da Büyükada’da bir otelde düzenlenen insan hakları seminerine katıldıkları için tutuklanan 8 kişi hakkında savcılık tarafından “terör örgütüne üyelik” ve “terör örgütüne yardım” suçlamasıyla 15 yıl hapis cezası talep edilmişti.

Tutuklanan hak savunucuları arasında Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner de bulunuyordu.

Dün ise İstanbul’da Çağlayan Adliyesi’nde görülen ilk duruşmada ise savcılık 8 tutuklu sanığın şartlı tahliyesini istemiş, ancak mahkeme heyeti 8 sanığın hepsinin serbest bırakılmasına hükmetmişti.