Ana SayfaGüncelAlmanya’da MİT için ajanlık yapmakla suçlanan Sayan’a iki yıl hapis

Almanya’da MİT için ajanlık yapmakla suçlanan Sayan’a iki yıl hapis

HABER MERKEZİ – Almanya’da Kürt siyasetçiler hakkında MİT için casusluk yapmakla suçlanan Mehmet Fatih Sayan iki yıl tecilli hapis cezasına çarptırıldı. Mahkemenin gerekçeli kararında, “Türkiye içindeki çatışmaları Almanya’ya taşımanın” söz konusu olduğuna dikkat çekildi.

Almanya’nın Hamburg kentinde Aralık 2016’da gözaltına alınan ve ardından tutuklanan Mehmet Fatih Sayan, iki yıl tecilli hapis cezasına çarptırıldı.

Sayan, Eylül ayındaki duruşmada, Almanya’ya gelişi, evliliği ve yaptığı işlerle ilgili çelişkili ifadeler vermiş,  Ankara Emniyeti’nden irtibatta olduğu kişilerle ilgili bir takım bilgiler aktararak Ankara’ya Kürt siyasetçi Yüksel Koç’a ilişkin bilgi verdiğini söylemişti.

Mahkeme: Türkiye içindeki çatışmaları Almanya’ya taşıdı

DW Türkçe’nin haberine göre casusluk yapmakla suçlanan Sayan için yargıç gerekçeli kararını açıkladı.

Kararda, “Türkiye içindeki çatışmaları Almanya’ya taşımanın” söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Ayrıca 32 yaşındaki şahsın, kendisi hakkında bilgi almak için Bremen’de yaşayan Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Yüksel Koç ile temas kurduğu da doğrulandı.

Yargıç, daha önce ceza almamış ve profesyonel davranmamış olmasını da sanığın lehine değerlendirdi.

Ayrıca kararda, toplanan bilgilerin içerik açısından yeterince güçlü olmadığı da kaydedildi.

Sanığın itirafta bulunmadığı ancak cep telefonunda yer alan mesajlar gibi çeşitli şartların, iddiaların kanıtlanmasında rol oynadığı belirtiliyor.

“Görev varsa da başarısızlığa uğradı”

Savcılık sanık için 2 yıl 6 ay hapis talep etmiş, savunma makamı ise sanığın “acemice” davrandığı gerekçesiyle daha az ceza alması gerektiğini savunmuştu.

Mehmet Fatih Sayan’ın avukatı da, “Eğer ortada alınmış bir görev varsa, bu başarısızlığa uğramıştır” dedi.

Ne olmuştu?

Geçen yıl Kasım ayında Kürdistan Halk Kongresi (KONGRA-GEL) Eş Başkanı Remzi Kartal ile Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCD-E) Eş Başkanı Yüksel Koç’a yönelik suikast planlandığı ortaya çıkmıştı.

Bununla ilgili olarak 15 Aralık 2016 tarihinde Hamburg’ta Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ajanlık yaptığı söylenen Mehmet Fatih Sayan, Alman polisi tarafından gözaltına alınmıştı.

Merkezi Karlsruhe’de bulunan Federal Başsavcılık da yaptığı yazılı açıklama ile Sayan’ın Türk istihbaratı için çalıştığını ve tutuklandığını bildirmişti.

Federal başsavcılığın talebiyle Sayan’ın davasının Hamburg Eyalet Mahkemesi’nde görülmesine karar verilmişti.




Önceki Haber
SALT Galata'da 'Perşembe Sineması' sonbahar gösterimleri başladı
Sonraki Haber
Mehmed Uzun mezarı başında anıldı