Ana SayfaGüncelAnkara’ya ‘uyarı’: Kerkük Bağdat’a değil Tahran’a bağlandı, yarın Peşmerge’yi mumla aramayalım

Ankara’ya ‘uyarı’: Kerkük Bağdat’a değil Tahran’a bağlandı, yarın Peşmerge’yi mumla aramayalım

HABER MERKEZİ – Irak merkezi yönetimin Haşdi Şabi ile Kerkük’e girişini ve Türkiye’nin bu durum karşısında aldığı pozisyonu eleştiren Milliyet yazarı Mehmet Tezkan, “Aslında Kerkük Bağdat’a değil, Tahran’a bağlandı” dedi ve Ankara’ya şu soruyu yöneltti: “Peşmerge mi, Haşdi Şabi milisleri mi?”

Milliyet yazarı Mehmet Tezkan, Türkiye’nin Kerkük konusundaki tutumunu sorgulayan ve eleştiren bir yazı kaleme aldı.

Yazısında, Ankara’nın “Barzani’nin ve peşmergenin burnu sürtülsün de ne olursa olsun” diyerek yıllardır izlediği politikayı ‘bir gecede’ terk ettiğini vurgulayan Tezkan, “Yanlış yaptı!” dedi ve Tahran’ın desteklediği Haşdi Şabi milislerinin ‘gün bugün’ diyerek Kerkük’ü ‘ele geçirdiğini’ belirtti.

Bu durum karşısında Ankara’nın ‘sevindiğini’ kaydeden Milliyet yazarı, beraberinde şu soruyu sordu: “Tamam da peşmerge gidince yerine kim geldi?”

Tezkan soruyu şöyle yanıtladı: “Irak ordusuyla Haşdi Şabi milisleri. Aslında Kerkük Bağdat’a değil, Tahran’a bağlandı.”

Ankara’nın ‘düne kadar’ Bağdat yönetimini desteklemediğini de hatırlatan Milliyet yazarı, Ankara’ya, Dışişleri’ne ve ‘kıdemli diplomatlara’ bir soru daha yöneltti: “Peşmerge mi, Haşdi Şabi milisleri mi?”

Bunu şu nedenle sordum. Irak ordusuyla Haşdi Şabi milisleri Musul’u IŞİD’den temizleme operasyonuna girişince itiraz ettik. Haşdi Şabi Musul’a giremez diye bağırdık; kırmızı çizgimiz saydık. Şii milisler, Sünni Arap ve Sünni Türkmenlerden intikam almaya kalkarsa o ateşin bütün bölgeye yayılacağını iddia ettik. Haklıydık.

Ama bugün Musul’a girmesin dediğimiz Haşdi Şabi milisleri Kerkük’e girdi. Ankara’dan çıt yok. Sorumu tekrarlıyorum. Peşmerge mi, Haşdi Şabi milisleri mi? İkisi de değil, önemli olan Irak’ın toprak bütünlüğü falan demeyin. Bağdat’la düne kadar papazdık. Erbil’le kol kolaydık. Bağdat’a karşı Erbil’i destekledik.. Erbil bizim üzerimizden Bağdat’ı baypas etti.

Düne kadar. Irak merkezi hükümetini kale almadık. Toprak bütünlüğünü örseliyor muyuz endişesi yaşamadık. Bugün Erbil’i linç etme korosunun şefliğine soyunduk.

Yazısında Ankara’nın ‘aşırıya kaçtığının’ altını çizen Mehmet Tezkan, “Yarın öbür gün peşmergeyi mumla arayacak hale gelmeyelim de!” dedi.

Ne olmuştu?

Yüzde 92 ‘Evet’ ile sonuçlanan bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında tırmanan gerilim Kerkük’te çatışmaya dönüşmüştü.

Kerkük’e Haşdi Şabi ile birlikte ilerleyen Irak ordusu, Peşmerge’nin çekilmesiyle kentte denetimi eline almıştı.

Peşmergelerin geri çekildiği noktalara ise Haşdi Şabi güçleri yerleştirilmişti.

Kerkük’e yönelik harekatı, ‘gölge komutan’ olarak da bilinen İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin komuta ettiği belirtilmişti.

Harekat sürerken Türkiye buna destek verdiğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Irak merkezi hükümetinin yanında yer alınacağı mesajı verilmişti:

Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.


Kerkük’te son durum: Kürtler sokakta, Haşdi Şabi ‘merkezden çekildi’




Önceki Haber
Zorla alıkonulan kadın 5 erkek tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldı
Sonraki Haber
Gülmen ve Özakça için uluslararası çağrı: 20 Ekim'deki davalarına gözlemci gönderilsin