Ana SayfaDünyaBarzani ve Irak Cumhurbaşkanı bir araya geldi, İran Devrim Muhafızları Komutanı da Süleymaniye’ye geçti

Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı bir araya geldi, İran Devrim Muhafızları Komutanı da Süleymaniye’ye geçti

HABER MERKEZİ – Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum bir araya gelirken, İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani de temaslarda bulunmak üzere Irak Kürdistan Bölgesi’ne geçti. Öte yandan, İran merkezli Tasnim haber ajansı, İran’ın Irak Kürdistan Bölgesi ile sınır kapılarını kapattığını duyurdu, ancak İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada haber yalanlanarak, ‘yeni bir gelişme olmadığı’ belirtildi.

Irak hükümetine bağlı askeri ve milis güçlerin Kerkük’ün güneyine konuşlandığı ve kente girme hazırlıkları yapıldığı öne sürülürken, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Erbil ile Bağdat arasında yaşanan gelişmeleri görüşmek üzere Irak Kürdistan Bölgesi’ne gitti.

Bu gelişmeler yaşanırken, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkilileri, Süleymaniye’nin Dokan ilçesinde Mesud Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un başkanlığındaki toplantıda bir araya geldi.

Görüşmede, 3 Ekim’de hayatını kaybeden eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin eşi Hero Talabani de hazır bulundu.

Irak’ın ‘Referandumu iptal edin’ talebine ret

Barzani’nin yardımcılarından Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Irak’ın müzakerelerin ön koşulu olarak sunduğu “25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunu geçersiz kılın” maddesini reddettiklerini duyurdu.

Tarafların krizin barışçıl yöntemlerle çözülmesi isteklerini yinelediklerini vurgulayan Hawrami, Irak ordusundan gelen askeri tehditler karşısında da kendilerini savunacaklarını söyledi.

Hawrami, Bağdat’la görüşmelerin başlaması durumunda söz konusu müzakerelere tüm Kürt partilerinin ortak katılacağının ve tek taraflı görüşmeler yapılmayacağını kaydetti.

‘İran sınır kapısını kapattı’ iddiası

İran merkezli Tasnim haber ajansının haberinde, Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan gelişmeler nedeniyle İran’ın, Süleymaniye’ye açılan Başmak sınır kapısını kapattığı duyuruldu.

AFP’ye konuşan Başmak Sınır Kapısı Gümrük Müdürü Şahvan Ebu Bekr de IKBY’ye açılan 3 sınır kapısının da insan ve mal geçişine kapatıldığını söyledi.

Ancak İran Dışişleri Bakanlığı haberi yalanlayarak, ‘yeni bir gelişme olmadığını’ belirtti.

İran ile Irak Küdistan Bölgesi arasında petrol ve ticari ürün geçişinin sağlandığı üç sınır kapısı bulunuyor.

İran referandumun ardından bölgeye yapılan uçuşları durdurmuş, ayrıca Irak Kürdistan Bölgesi sınırında askeri tatbikat düzenlemişti.

Kasım Süleymani kimdir?

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yakınlığıyla bilinen ve Tahran’ın yurtdışı operasyonlarında “gölge komutanı” olarak bilinen Kasım Süleymani Irak ve Suriye’de uzun süre örtülü operasyonlarda görev aldı.

Kasım Süleymani, IŞİD’e karşı ve Suriye’de düzenlenen operasyonlarda bizzat yer alıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazeteciler 'şüpheli', darp eden 'mağdur' oldu
Sonraki Haber
IŞİD saldırısında yaralanmıştı: Deyr ez Zor operasyonunu takip eden bir gazeteci daha yaşamını yitirdi