Ana SayfaGüncelBelirsizlik sürerken: İstanbul’da Öcalan için bir dizi eylem yapılacak

Belirsizlik sürerken: İstanbul’da Öcalan için bir dizi eylem yapılacak

HABER MERKEZİ – PKK lideri Abdullah Öcalan’la ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama sonrası siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarınca yapılan çağrılar yanıtsız kalırken, İstanbul’da Öcalan için eylemler yapılacağı açıklandı. Bu kapsamda HDP, 30 Ekim-12 Kasım tarihleri Öcalan’ın cezaevi koşullarına dikkat çekmek için açlık grevinden mektup göndermeye dek uzanan çeşitli eylemler yapmaya hazırlandığını duyurdu.

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sosyal medyada PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde iddialar olduğunu belirterek yaptığı açıklamayla durumu yalanlaması üzerine tartışılmaya başlanan Öcalan’ın cezaevi koşulları gündemdeki yerini koruyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise Öcalan’ın cezaevi koşullarına ve Başsavcılığın açıklaması ile başlayan son tartışmalara dikkat çekmek için bir genelge yayınladı.

Bu doğrultuda partinin İstanbul İl Örgütü bir eylem planlaması açıkladı.

Bu kapsamda HDP’liler, 30 Ekim ile 4 Kasım tarihleri arasında, kitlesel olarak Öcalan’a mektup gönderme ve ailesi, avukatları ya da bir heyetle görüştürülmesi talebiyle Adalet Bakanlığı’na, Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) gibi uluslararası insan hakları kuruluşlarına dilekçe gönderecek.

Açlık grevi eylemi

Ayrıca 4 Kasım’dan 12 Kasım’a kadar ise süreli-dönüşümlü açlık grevleri yapılacak.

10’ar kişilik gruplar ile başlatılacak olan 2 günlük açlık grevi eylemlerinde bir dizi etkinlikler de gerçekleştirilecek.

12 Kasım açlık grevi eyleminin son günü ise eş zamanlı tüm ilçelerde basın açıklamaları yapılacak.

Ne olmuştu?

PKK lideri Abdullah Öcalan, tutulduğu İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde, 27 Temmuz 2011’den beri avukatları ile, 5 Nisan 2015 tarihinden bu yana İmralı Heyeti üyeleri ile görüştürülmüyor.

6 Ekim 2014’ten beri de ailesi ve arkadaşlarıyla görüştürülmeyen Abdullah Öcalan, darbe girişiminin ardından yaratılan kamuoyu baskısı sonucu geçtiğimiz yılın Eylül ayında kardeşi Mehmet Öcalan’la görüşebilmişti.

PKK lideri Öcalan’la ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ise geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmıştı.

Başsavcılık sosyal medyada bazı hesaplarca Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde yapılan paylaşımlar dolayısıyla açıklama yapma ihtiyacı duyulduğunu belirterek, Öcalan’ın yaşamını yitirdiği iddialarını yalanlamıştı.

Son olarak Meclis’te bir açıklama yapan HDP’li vekiller, İmralı’da ‘acil’ görüşme gerçekleştirilmesinin sağlanması için hükümete çağrıda bulunmuştu.