Ana SayfaKitapBir şairin kaleminden ‘Komünalizm Tarihi’

Bir şairin kaleminden ‘Komünalizm Tarihi’

HABER MERKEZİ – Bir aktör, kübist bir ressam ve I. Dünya Savaşı sonrası devrim adına kurulmuş sokak kürsüsünde şiirler okuyan bir ‘protesto şairi’ olan Kenneth Rexroth’un ‘İlk Kaynaklarından Yirminci Yüzyıla Komünalizm Tarihi’ isimli kitabı, Amara Yayıncılık’tan çıktı.

Amerikalı şair, deneme yazarı ve anarşist kimliğiyle tanınan Kenneth Rexroth’un, ilk baskısı 1974 yılında İngilizce olarak yayımlanan ‘Komünalizm Tarihi’ isimli kitabı Amara Yayıncılık’tan çıktı.

Kaynak niteliğindeki kitabı Türkçeleştiren ise Erhan Baltacı.

‘İlk Kaynaklarından Yirminci Yüzyıla Komünalizm Tarihi’ kitabı, Avrupa’da iktidar ve sermaye pratiklerinin dışında ortak mülkiyet ve dayanışmayla kurulu bir toplumsallığın kendisini Hristiyanlığın Avrupa’daki gelişimi boyunca, krallara ve kiliseye karşı nasıl var etmeye çalıştığını anlatıyor.

Kitap, dünyanın küçük bir parçası ve kısa bir zaman diliminde sarayların, kralların, lordların değil toplumsal olanın tarihine ışık tutuyor.

‘Tarihi tersten okuma’ işine girişen Kenneth Rexroth’un bu kitabının takdimi ise şöyle yapılıyor:

Özgürlük ve eşitlik tutkusu, itaat kabul etmeyen isyancı bir ruh, aldatılmışlık, yenilgi, her şeye rağmen direniş, keder ve aşk, anlam dolu ve özgürlükçü bir yaşam… Bu belki de tarihin bizi söyletme sorumluluğu ile karşı karşıya bıraktığı bir şiirdir.

Previous post
Bakanlığın '2013'te faaliyeti durduruldu' dediği madende daha önce de göçükler ve ölümler yaşanmış
Next post
1915'ten BUGÜNE | Garabed'in Zir'den İstanbul'a, oradan Arjantin'e uzanan öyküsü