Ana SayfaDünyaBM’den Kerkük açıklaması

BM’den Kerkük açıklaması

HABER MERKEZİ – Irak ordusu ile Haşdi Şabi’nin Kerkük’e başlattığı saldırı ve sonucunda meydana gelen çatışmalara ilişkin açıklama yapan Birleşmiş Milletler, Irak merkezi hükümetine ve Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ne ‘koordineli adımlar atmaları’ çağrısında bulundu.

Yüzde 92 ‘Evet’ ile sonuçlanan bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında tırmanan gerilim Kerkük’te çatışmaya dönüşmüştü.

Saldırının Türkiye, İran ve Irak tarafından Kürdistan Bölgesi’ne karşı yapılan üçlü bir plan olduğu yorumları yapılırken, uluslararası koalisyon güçlerinin öncülüğünü yapan ABD’den gelen açıklamalarda taraflara ‘gerginliği artıran adımlardan kaçınma’ çağrısı yapımış, Kerkük’teki durum için ‘saldırı değil askeri intikal’ değerlendirmesi yapılmıştı.


Kerkük’te şiddetli çatışma: Neler oldu, kim ne dedi, son durum ne?


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Genel Sekrete Antonio Guterres’in Kerkük’teki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Dujarric, “Genel Sekreter Guterres (BM Genel Sekreteri Antonio Guterres), Irak merkezi hükümetine ve Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ne, çatışmaların ve gerginliğin artmaması, kanun ve düzenin bozulmaması için koordineli adımlar atması çağrısı yapıyor” dedi.

Guterres’in, tarafların ‘krizi birlikte yönetmesi ve mevcut tüm meselelerin diyalog yoluyla ve Irak Anayasası ile tutarlı bir şekilde çözülmesi gerektiğini’ belirtiğini aktaran Dujarric, Kerkük’e yönelik saldırı nedeniyle binlerce insanın yerinden edildiğini hatırlattı.




Önceki Haber
'Panama Belgeleri'ni araştıran gazetecilerden Daphne Caruana Galizia saldırı sonucu yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
İspanya, Katalan STK liderlerini tutukladı