Ana SayfaDünya‘Buzdağının görünen kısmı’: Almanya’da MİT’le bağlantılı 19 soruşturma

‘Buzdağının görünen kısmı’: Almanya’da MİT’le bağlantılı 19 soruşturma

HABER MERKEZİ – Almanya hükümetinin verilerine göre Almanya’da MİT’in casusluk faaliyetleri ile bağlantılı 19 soruşturma açıldı. Sol Parti Meclis Grup Başkanı Sevim Dağdelen ise halihazırda süren soruşturmaların “buzdağının sadece görünen kısmı” olduğunu söyledi.

Alman Federal Başsavcılığı tarafından son beş yıl içerisinde Türkiye’deki Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) bağlı olarak casusluk yapıldığı iddiasıyla 19 soruşturma açıldı.

Sol Parti’nin yönelttiği bir soru önergesine cevap olarak hükümetin açıkladığı rakamlara göre 2017 yılının başından beri açılan soruşturma sayısı ise 11.

DW Türkçe’nin Stuttgarter Nachrichten gazetesine dayandırdığı haberde, hükümetin verdiği cevaba dayandırdığı rakamlara göre Almanya’da casusluk faaliyetlerine ilişkin yürütülen her dört soruşturmadan birinin MİT ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Sol Parti Meclis Grup Başkanı Sevim Dağdelen halihazırda süren soruşturmaların “buzdağının sadece görünen kısmı” olduğunu söyledi.

Dağdelen ayrıca “Türkiye’nin NATO üyesi olması sebebiyle çoğu vakada soruşturma yoluna gidilmediği” izlenimine kapıldığını belirtti.

Hükümet kesin bir rakam vermedi

Gazete, istihbarat uzmanlarının tahminlerine dayandırarak Almanya’da MİT lehine faaliyet gösteren kişi sayısını yaklaşık 6 bin civarında olduğunu açıklamıştı.

Hükümet verdiği cevapta kesin bir kaynağa dayandırılamayacağı gerekçesiyle faaliyet gösterenlere ilişkin net rakam vermekten kaçındı ve basına yansıyan rakamların teyit edilemez olduğunun altını çizdi.