Ana SayfaGüncelCelal Talabani hayatını kaybetti

Celal Talabani hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Kürdistan Yurtseverler Birliği Genel Sekreteri ve Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani, hayatını kaybetti. Talabani’nin ölümü nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesi’nde bir haftalık yas ilan edildi.

Eski Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Genel Sekreteri ve kurucusu Celal Talabani, hayatını kaybetti.

83 yaşındaki Talabani’nin Almanya’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

YNK Sözcüsü Sadi Ehmed Pire de Talabani’nin hayatını kaybettiğini doğruladı.

Talabani’nin ölümü nedeniyle Irak Kürdistan Bölgesi’nde bir haftalık yas ilan edildi.

Rudaw’da yer alan habere göre Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, yayımladığı taziye mesajında şu ifadelere yer verdi:

Başkan Mam Celal’in hayata gözlerini yumduğu haberini duymaktan derin bir üzüntü duydum. Çok çok üzgünüm. Bu üzücü günde başta Hero Han, Kubad ve Pavel Talabani olmak üzere tüm Talabani ailesine başsağlığı diliyorum. Derin acılarını paylaştığımızı belirtmek isterim.

Mam Celal gibi bir liderin kaybı halkımız için büyük bir kayıptır. Böyle bir şahıs kolay yetişmiyor. Kürdistan halkı ve tüm partililere başsağlığı dilerim. Büyük Allah’tan kardeşim Mam Celal’in mekanını cennet kılmasını dilerim. Büyük bir arkadaşımızı ve kardeşimizi kaybettim. Kendisiyle ve diğer arkadaşlarımızla mücadele ettiğim için gururluyum.

Aynı zamanda çok acı bir süreci birlikte yaşadık. Şu anda elde ettiğimiz kazanımlar Mam Celal ile birlikte verilen mücadelenin sonucudur. Allah’tan geldik ve Allah’a gidiyoruz. Bu acı kaybımızdan dolayı bir haftalık genel yas ilan edilmiştir.

Irak meclisi tarafından görevden uzaklaştırılan YNK’li Kerkük Valisi Necmeddin Kerim de Talabani’nin ölümünden dolayı kentteki tüm bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi.

Süleymaniye başta olmak üzere Kerkük, Erbil ve Duhok kentlerindeki parti merkezleri önünde bir araya gelen birçok kişi, Talabani’nin resimlerinin önünde mum yakarak yas tutmaya başladı.

Talabani’nin, vasiyeti üzerine doğduğu Erbil’in Koysancak ilçesinde toprağa verilmesi bekleniyor ancak, defin ve taziye programı hakkında henüz bir açıklama yapılmadı.

Celal Talabani hakkında

Celal Talabani, 12 Kasım 1933 tarihinde Kelkan’da dünyaya geldi.

Siyasi kariyerine Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı Kürdistan Öğrenci Birliğinin kurucu üyesi ve lideri olarak 1950’li yılların başında başladı.

Bağdat Üniversitesi Hukuk Bölümü mezunu olan zamanla partinin üst düzey temsilcilerinden birisi haline geldi.

1961 yılında Abdülkerim Kasım hükümetine karşı Kürt ayaklanmasına katıldı. Kasım’ın iktidardan uzaklaşmasının ardından, 1963 yılında Cumhurbaşkanı Abdüsselam Arif’in hükümetiyle yürütülen görüşmelerde Kürt delegasyonunun liderliğini yaptı.

1975 yılında KDP lideri Mustafa Barzani’yle aralarında derin görüş ayrılıkları oluşmaya başladı.

KDP’den ayrılanların kurduğu ve gelecekte kayınpederi olacak olan İbrahim Ehmed’in önderliğindeki KDP Siyasi Bürosu’na katıldı. Grup, 1966 yılında merkezi hükümetle bir ittifak kurdu ve KDP karşıtı askeri kampanyada yer aldı.

1970 yılının Mart ayında KDP ve hükümet arasında bir barış anlaşması imzalandığında, grubun siyasi hayatına son verildi.

Talabani ve Barzani uzun yıllar birbirleriyle mücadele etti. Bunun üzerine Celal Talabani ve kendisini destekleyenler, 1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği’ni (YNK) kurdu.

Talabani, YNK’nin sosyalist bir parti olacağını ve KDP’nin aşiret çizgisinden uzak duracağını söyledi.

Bir yıl sonra, merkezi hükümete karşı silahlı mücadele başlattı. 1988 yılında Irak hükümeti Kürtlere karşı kimyasal silahlar kullandığında (Halepçe Katliamı), YNK ağır bir darbe aldı. Talabani, İran’a sığınmak zorunda kaldı.

Talabani-Barzani ya da diğer bir deyişle YNK-KDP mücadelesi ise Federe Kürdistan’daki Kürt siyasi hayatının yaklaşık son 30 yılına damgasını vurdu.

2005 ile 2014 yılları arasında resmi olarak Irak Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Celal Talabani, 18 Aralık 2012 tarihinde felç geçirdi ve Bağdat’ta yoğun bakıma alındı.

19 Temmuz 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Celal Talabani tıbbi tedavisinin ardından 18 ay sonra Irak’a geri döndü. Celal Talabani’nin 24 Temmuz 2014’te görev süresi sona erdi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksel'de Veli Saçılık’a saldıran Emrah Yavuz özür diledi: Bu hatadan dolayı pişmanım
Sonraki Haber
HDP İstanbul davası: 10 aydır tutuklu siyasetçilerden 6’sına tahliye