Ana SayfaGüncelDanıştay’dan Sur için yapılan itiraz hakkında karar

Danıştay’dan Sur için yapılan itiraz hakkında karar

HABER MERKEZİ – Danış İdari Davalar Kurulu, Bakanlar Kurulu’nun Sur ilçesindeki yapılar için verdiği “riskli alan” ve “acele kamulaştırma” kararlarına karşı Danıştay 6. Dairesi’nin iki ayrı dilekçe ile itiraz edileceği yönündeki kararını bozdu. Avukat Devrim Barış Baran’ın, itirazı yapan yurttaşlar için ciddi bir maddi külfet ortaya çıkardığını ifade ettiği bu kararın bozulmasının ardından Danıştay’ın 6. ve 14. Dairesi bir heyet oluşturarak başvuruları tekrar görüşecek.

Bakanlar Kurulu, 2012 yılında Sur ilçesini “riskli alan” ilan etmiş, 21 Mart 2016’da Resmi Gazetede yayınladığı kararla, Sur ve Yenişehir ilçelerinde bulunan 15 mahalledeki 6 bin 300 parsel için “acele kamulaştırma” kararı vermişti.

Amed Sur Dayanışma Derneği ise “riskli alan” ve “ Kamulaştırma” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için Bakanlar Kurulu temsilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Danıştay’a dava açmıştı.

Ancak Danıştay 6. Dairesi, Kasım 2016’da verdiği kararda, Bakanlar Kurulu’nun Sur için verdiği iki karar arasında hukuki veya maddi yönden bir bağlılık olmadığını savunmuş, iki işleme ilişkin açılan davalarda iki dilekçeyle başvurulması gerektiği yönünde karar vererek temyiz isteğini reddetmişti.

“Riskli alan” kararının Danıştay 6. Dairesi, “acele kamulaştırma” kararının ise Danıştay 14. Dairesi tarafından görüşülmesi gerektiğine karar verilmişti.

Bu gelişmelerin ardından Amed Sur Dayanışma Derneği, Danıştay 6. Dairesi’nin kararını Danış İdari Davalar Kuruluna taşımış temyiz talebinde bulunmuştu.

Temyizi görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu Danıştay 6. Dairesi’nin kararının bozulmasına karar verdi. Danıştay’ın 6. ve 14. Dairesi bir heyet oluşturarak başvuruları tekrar görüşecek.

“Verilen karar yasaya ve usule aykırıydı”

Danış İdari Davalar Kurulu’nun verdiği kararı MA’ya değerlendiren Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Avukat Devrim Barış Baran, kararın davanın esasına ilişkin değil usule ilişkin olduğunu belirtti.

Danıştay 6. Dairesi’nin daha önce verdiği kararın yasaya ve usule aykırı olduğunu ifade eden Baran, Sur’da yaşayan yurttaşların “riskli alan” ve “acele kamulaştırma” kararlarına karşı ayrı ayrı dava dilekçesi hazırlamak zorunda bırakıldığını söyledi.

Danıştay ilgili dairesinin verdiği bu kararın, itirazı yapan yurttaşlar için ciddi bir maddi külfet ve usul ekonomisi açısında ciddi sıkıntılar ortaya çıkardığını ifade eden Baran, bundan sonra Danıştay’ın ilgili iki dairesinin bir araya gelerek bu uyuşmazlığa hangi mahkemenin bakacağına karar vereceğini belirtti.

Son olarak Baran, kararla birlikte; yasal başvuru süresi geçmeyen başvurularda “riskli alan” ve “acele kamulaştırma” kararlarına karşı tek bir dava dilekçesi ile itiraz edebileceğini ifade etti.