Ana SayfaGüncelDeliller eksik toplanmış: Medeni Yıldırım davasında verilen beraat kararı bozuldu

Deliller eksik toplanmış: Medeni Yıldırım davasında verilen beraat kararı bozuldu

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Lice’de 2013 yılında kalekol protestosu sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın öldürülmesine ilişkin açılan davada verilen beraat kararı “delillerin eksik toplandığı” gerekçesiyle bozuldu.

Gaziantep Bölge Adliyesi Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde, 28 Haziran 2013’te yapılan kalekol protestosunda askerlerin açtığı ateş sonucunda yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın öldürülmesine ilişkin açılan davada, yerel mahkemenin sanık er Adem Çiftçi hakkında verdiği beraat kararını bozdu.

Bölge mahkemesi, 15 Eylül’de oy birliğiyle verdiği kararı “yargılamada eksik inceleme ve değerlendirme yapıldığı”, “delillerin eksik toplandığı” gerekçelendirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Deniz Tekin ile Rıfat Şahin’in haberine göre bozma gerekçelerinin 5 maddede sıralandığı kararda, Adem Çiftçi’nin mahkemede verdiği ifadeler arasındaki çelişkilerin giderilmemesinin düşünülmemesi, davaya katılma talebinde bulunan Cafer Gündüz’ün haklarını kullanabilmesi için duruşmadan haber edilmemesinin gözetilmemesi, Yıldırım’ın vücudundaki ateşli silah yaralanmasının giriş ve çıkış delikleri ile izlediği traje konusunda hazırlanan raporlar arasındaki farklılık ve çelişkilerin giderilmemesini, yerel mahkemenin sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri yerine eksik inceleme ve yetersiz gerekçe ile yazılı şekilde beraat kararı vermesini bozma gerekçeleri olarak gösterildi.

‘Yetersiz bir soruşturmaydı, etkili yürütülmedi’

Mahkemenin bozma kararını değerlendiren aile avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, “Medeni Yıldırım olayı son derece net, öldürme kastı açık olan bir olaydır” tespitinde bulunarak, şunları söyledi:

Medeni Yıldırım soruşturması başından beri yetersiz bir soruşturmaydı, etkili yürütülmedi. Sanık olarak ifadesi alınması gereken şüphelilerin, tanık olarak ifadesi alınması bile başından beri bu dosyanın rütbesiz bir iki askerin üzerine yıkılarak kapatılmak istendiği yönünde bir çabayı gösteriyordu. Olayın üzerinden yıllar geçmesine rağmen gerçek failler veya diğer faillerin bulunması için bir isteksizlik ve yerinde sayma durumu olduğunu görmek mümkün.

Er Adem Çiftçi beraat etmişti

Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 yıl süren davada, 8 Kasım 2016’da kararını açıklayan mahkeme, davanın tek sanığı olan Adem Çiftçi’nin üzerine atılı suçu işlediğine dair kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı gerekçesiyle, hakkında beraat kararı vermişti.

Mahkeme gerekçeli kararında, Yıldırım’ın “askerler havaya ateş açtığı sırada yaşamını yitirdiği”ni iddia ederek, otopsi sırasında Yıldırım’ın vücudunda mermi çekirdeğine rastlanmadığı, bu nedenle merminin hangi silahtan çıktığının belli olmadığını savunmuştu.

Medeni Yıldırım’ın ölümüyle ilgili eksik soruşturma yürütüldüğünü belirten mahkeme, gerçek fail ya da faillerin ortaya çıkarılması için Lice Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

Yıldırım ailesi avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, davada eksik soruşturma yürütüldüğü, yerel mahkemenin verdiği beraat kararının yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi’ne istinaf başvurusu yapmıştı.